Clinton vs Obama: op naar Pennsylvania

Hillary Clinton had groot ingezet op de voorverkiezingen die dinsdag in Texas, Ohio, Vermont en Rhode Island. Ze moest volgens haar man, ex-president Bill Clinton, in Texas en Ohio winnen om de zegereeks van Barack Obama te doorbreken en in de race voor de presidentsnominatie van de Democratische Partij te blijven.

De volgende grote afspraak is 22 april, Pennsylvania. Daar is Hillary al sinds Super Tuesday campagne aan het voeren, en ze scoort er (voorlopig) prima.

Obama wist sinds de voorverkiezingen op 'Super Tuesday', 5 februari, in elf staten op rij te winnen. Clinton concentreerde zich in haar campagne op Texas en Ohio en heeft in de aanloop naar de voorverkiezingen van dinsdag haar aanvallen op Obama verscherpt.

Aanvallen
Clintons aanvallen op Obama betreffen voornamelijk zijn veronderstelde gebrek aan ervaring op het gebied van de nationale veiligheid en buitenlandse politiek. Clinton laat zich in een reclamespotje voorstaan als de aangewezen persoon die 's nachts de telefoon opneemt, mocht zich een nationaal noodgeval aandienen.

Irak
Obama vroeg zich bij een campagnebijeenkomst in Ohio hardop af welke ervaring in buitenlandse politiek Clinton dan wel had. Op zijn beurt bekritiseerde Obama Clinton, omdat zij in 2002 een geheim rapport over de wapensterkte van Irak niet had gelezen en voor de oorlog stemde. "Toen de belangrijkste beslissing van onze generatie over buitenlandse politiek gemaakt moest worden -de beslissing om Irak binnen te vallen- zat senator Clinton ernaast", zei Obama tegen zijn publiek in Westerville in Ohio.

Oplossingen
Ook Clinton was naar Westerville getrokken, waar ze aanhangers oplossingen voor de economische problemen van de deelstaat beloofde. "Voor sommigen gaan deze verkiezingen om gevoel en om toespraken. Daar gaat het mij niet om. Het gaat om oplossingen", zei Clinton. Al eerder schamperde zij dat Obama niet veel meer te bieden had dan zijn welbespraaktheid.

Bill
Bill Richardson, die zich eerder uit de Democratische voorverkiezingen terugtrok, is het niet met die tactiek eens. "Wie na dinsdag de meeste gedelegeerden en een duidelijke voorsprong heeft, moet de kandidaat worden", zei Richardson, die waarschuwde voor een 'zeer sterke McCain', zondag op de televisiezender CBS.

Clinton verwierp suggesties dat de voortdurende Democratische tweestrijd de kansen van de partij in november zouden verminderen. Stevige voorverkiezingen horen bij de Amerikaanse politiek en in november zullen de Democraten weer verenigd zijn en winnen, zei Clinton.(mvl)