Clinton vraagt van Pakistan grotere inspanning in strijd tegen terrorisme

De premier van Pakistan, Yousuf Raza Gilani, schudt Hillary Clinton de hand.
UNKNOWN De premier van Pakistan, Yousuf Raza Gilani, schudt Hillary Clinton de hand.
Het hoofd van de Amerikaanse diplomatie Hillary Clinton heeft "extra maatregelen" gevraagd aan Pakistan in de strijd tegen het terrorisme. Ze deed de oproep kort na haar aankomst in Islamabad.

"We vragen extra maatregelen en we verwachten van de Pakistanen dat ze ze nemen", zo verklaarde Clinton aan de Britse omroep BBC.
Clinton merkte op dat Washington en Islamabad "de samenwerking in de strijd tegen het terrorisme hebben opgedreven". Maar "het lijdt geen twijfel dat - als de verantwoordelijkheid van een eventuele aanslag tegen de Verenigde Staten leidt tot Pakistan - dat een verwoestende impact zou hebben op onze relaties", waarschuwde ze.
 
De Amerikaan van Pakistaanse afkomst Faisal Shahzad pleitte onlangs schuldig voor de mislukte aanslag op Times Square in New York op 1 mei. Hij verwees naar de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan, Irak en Somalië als reden voor die beslissing. Later werd de betrokkenheid van de taliban in Pakistan bij de aanslag formeel bevestigd. Shahzad zou daar geleerd hebben hoe hij met explosieven moet werken.
 
Clinton herhaalde ook dat Washington overweegt om de leiders van het Haqqaninetwerk te klasseren als "terroristen". De beweging is heel actief tegen de internationale aanwezigheid in Afghanistan, en wordt gezien als een partner van de Pakistaanse inlichtingendienst. (belga/kve)