Clinton: vergissing bewijst dat ik menselijk ben

Hillary Rodham Clinton heeft dinsdag toegegeven dat ze zich heeft vergist met het verhaal dat ze twaalf jaar geleden bij aankomst voor een bezoek aan Bosnië met haar dochter Chelsea onder vijandelijk vuur heeft gelegen.

"Kan gebeuren"
"Dat kan gebeuren. Het bewijst dat ik menselijk ben, wat voor sommige mensen een onthulling is." Belangrijker is de vraag of zij een betere opperbevelhebber van de strijdkrachten zou zijn dan Barack Obama of John McCain, zei zij.

Overdreven
Het campagneteam van Obama liet eerder dinsdag weten genoeg te hebben van de 'overdreven' manier waarop Clinton probeert aan te tonen dat ze meer buitenlandervaring heeft dan haar rivaal. Clinton zei vorige week in een toespraak over Irak dat ze zich herinnerde hoe ze in 1996 'onder vuur van sluipschutters' aankwam in Bosnië.

"Er zou een soort welkomstceremonie zijn op het vliegveld, maar in plaats daarvan renden we met ons hoofd naar beneden naar de voertuigen om naar onze basis te komen", zei Clinton.

"Verspreking"
De voormalige first lady heeft inmiddels toegegeven dat het hier gaat om een 'verspreking', want het is duidelijk dat er destijds geen vuiltje aan de lucht was. Een woordvoerder van het campagneteam van Obama zei dat de 'verspreking' kan worden toegevoegd aan 'een groeiende lijst van incidenten waarbij senator Clinton haar rol in het bepalen van binnen- en buitenlands beleid heeft overdreven'.

Filmpje
Obama's team kwam maandag met een verklaring waaraan verwijzingen naar filmpjes op YouTube waren toegevoegd. Daarop is te zien hoe Clinton glimlachend met haar dochter Chelsea uit het vliegtuig stapt en rustig de waarnemend president van Bosnië en een meisje van 8 een hand geeft. Niets lijkt te wijzen op de aanwezigheid van sluipschutters.

Augustus
De strijd om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen is nog niet gestreden. Obama heeft momenteel meer gedelegeerden achter zich (1620 tegen 1499), maar de verwachting is dat geen van beide kandidaten vóór het partijcongres in augustus de nominatie zeker zal kunnen stellen. (novum/mvl)

het bewuste beeld uit 1996: geen sluipschutters in zicht.
het bewuste beeld uit 1996: geen sluipschutters in zicht.