Clinton leidt met 16 punten voor haar rivaal in Pennsylvania

UNKNOWN

Hillary Clinton leidt met 16 punten voor haar rivaal Barack Obama voor de Democratische primaries van Pennsylvania op 22 april. Dat blijkt uit een peiling die vandaag werd gepubliceerd.

51 procent
Clinton kreeg 51 procent van de kiesintenties achter haar naam, Obama 35 procent, aldus de bevraging uitgevoerd door het instituut Franklin and Marshall College Poll van Pittsburgh in Pennsylvania. In februari had hetzelfde instituut nog 44 procent teogekend aan Clinton en 37 procent aan Obama. De bevraging werd uitgevoerd tussen 11 en 16 maart bij 464 Democratische kiezers. De foutenmarge bedraagt ongeveer 4,5 procent.

Een andere peiling die dinsdag werd gepubliceerd door de Universiteit van Quinnipiac gaf 53 procent kiesintenties aan Clinton tegen 41 procent aan Obama.

Middenin polemiek
De vandaag gepubliceerde peiling kwam middenin de polemiek die was ontstaan naar aanleiding van de verhitte anti-Amerikaanse uitspraken van de vroegere dominee van Obama, Jeremy Wright, wat uitvoerig aan bod kwam op de tv-zenders en het internet. Obama veroordeelde dinsdag in een discours, dat door enkelen "historisch" werd genoemd, ondubbelzinnig de uitspraken van zijn vroegere "spirituele mentor" en deed zijn best om de Amerikanen ervan te overtuigen hun raciale verschillen achter zich te laten en zich te verzamelen. De bevraging werd echter vorige week uitgevoerd.

In race blijven
De senator van de staat New York moet de primaries van Pennsylvania winnen, wil ze nog in de race voor het Witte Huis blijven. Obama heeft tot op heden het grootste aantal primaries gewonnen, haalde de meeste stemmen binnen en beschikt over het grootste aantal afgevaardigden. Het kamp van Clinton wijst er echter op dat hun kandidate won in alle grote staten (New York, Californie, Ohio, Texas...), wat van haar een geloofwaardigere kandidaat maakt voor de presidentsverkiezing van november.

Na Pennsylvania blijven er nog een tiental staten over die de doorslag kunnen geven voor beide rivalen, waaronder Indiana en North-Carolina op 6 mei. (afp/ka)