Clinton en Gates op bezoek in Koreaans niemandsland

Hillary Clinton en Robert Gates.
UNKNOWN Hillary Clinton en Robert Gates.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en haar collega van Defensie Robert Gates hebben een symbolisch bezoek gebracht aan de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Ze geven er hun steun aan Zuid-Korea nu de relatie tussen beide Korea's zeer gespannen is sinds een Zuid-Koreaans marineschip eind maart getorpedeerd werd. Die aanval wordt toegeschreven aan Pyongyang.

In het dorp Panmunjom in het niemandsland gingen de twee een vergaderzaal binnen waardoor de demarcatielijn loopt. De twee zetten er kortstondig een voet op Noord-Koreaans grondgebied. Een Noord-Koreaanse grenswachter keek vanachter een raam verwonderd toe.
 
Panmunjom ligt in de vier kilometer brede gedemilitariseerde zone van 240 kilometer lang die beide landen scheidt. Beide landen hebben nooit vrede gesloten na de Koreaanse oorlog die in 1953 eindigde.
 
Voor de afreis naar Zuid-Korea zei Clinton in Afghanistan dat het "na de aanval op de Cheonan (het bewuste marineschip, nvdr) bijzonder opportuun is om steun uit te drukken aan Zuid-Korea, een loyale bondgenoot, en om een duidelijke boodschap over te brengen aan Noord-Korea". Ze sprak over een solidariteitsbezoek. (afp/adb)

UNKNOWN