Clinton blijft ook na hertelling winnaar in staat Kentucky

Hillary Clintons overwinning in Kentucky: ze is nipt, maar ze is er.
REUTERS Hillary Clintons overwinning in Kentucky: ze is nipt, maar ze is er.
Na een door senator Bernie Sanders gevraagde hertelling van de stemmen van de Democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Kentucky blijft Hillary Clinton daar de (voorlopige) winnaar, zo hebben Amerikaanse media op gezag van staatssecretaris Alison Lundergan Grimes van Kentucky gemeld.

Sanders had op basis van de aanvankelijke uitslag bij de voorverkiezingen in Kentucky op 17 mei 1.924 stemmen minder dan de vroegere First Lady, waardoor hij aan 46,3 procent van de stemmen kwam en Clinton aan 46,8 procent. Het leverde haar 28 afgevaardigden voor de Conventie op en Sanders 27.

Grimes zei gisteren dat de vroegere First Lady (in afwachting van validering door de Kiescommissie op 31 mei) de voorlopige winnaar blijft. De voorsprong van Clinton is wel tot 1.911 geslonken, of dertien minder dan bij de initiële telling. Het verschil is te wijten aan correcties die zijn gemaakt.

Volgens woordvoerder Daniel Lowry van de Democratische partij in Kentucky, zal Clinton haar ene afgevaardigde meer wellicht behouden. De gezaghebbende website realclearpolitics.com blijft intussen ook gewagen van 28 voor Clinton en 27 voor Sanders.

Sanders heeft laten weten de nieuwe uitslag te aanvaarden.

Voorsprong Clinton in Californië slinkt

Maar er is niet alleen goed nieuws voor Clinton. Ze heeft nog slechts twee procentpunt voorsprong op Bernie Sanders in de staat Californië waar er op 7 juni Democratische voorverkiezingen zijn, zo blijkt uit een opiniepeiling waarmee het ABC News gisteren uitpakte. Het verschil tussen beide kandidaten bevindt zich binnen de foutenmarge van de poll.

Het Public Policy Institute of California stelde vast dat de vroegere presidentsvrouw goed is voor 46 procent van de stemintenties in de westelijke 'Golden State' en de senator 44 procent. Bij de vorige peiling door het onderzoeksinstituut, eind maart, bedroeg de voorsprong nog zeven procentpunt.

In Californië zijn er 475 afgevaardigden voor de Democratische Conventie te grabbel en die zijn proportioneel te verdelen. Bovendien zijn er 71 "superafgevaardigden" die niet worden verkozen, maar die zich op de Conventie achter een kandidaat scharen. Beide kandidaten kunnen dus bij de half open primary een dubbelcijferig aantal afgevaardigden binnenrijven, zegt ABC.

Volgens een telling van realclearpolitics.com heeft Clinton nu al 2.309 afgevaardigden achter zich en Sanders 1.539. Om de Democratische investituur automatisch op zak te steken zijn er 2.382 nodig.

Bernie Sanders op een verkiezingsrally in Santa Monica.
AFP Bernie Sanders op een verkiezingsrally in Santa Monica.