Ciara eiste al zeker acht levens in Europa

Een container wordt gezekerd in het noorden van Engeland.
AFP Een container wordt gezekerd in het noorden van Engeland.
De storm Ciara heeft ook elders in Europa chaos veroorzaakt. Er zouden zeker acht mensen om het leven gekomen zijn: in Polen, Zweden, Slovenië, Tsjechië en Groot-Brittannië. Tenslotte is ook een bejaarde man in het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas om het leven gekomen tijdens het opruimen van stormschade. Het lucht- en treinverkeer werd op verscheidene plaatsen gehinderd en stopgezet en in duizenden woningen viel de stroom uit. De weerdiensten hebben ook gewaarschuwd voor hoge waterpeilen aan de kusten van Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland.

In Tsjechië kwam een man om het leven nadat hij met zijn auto onder een ontwortelde boom was terechtgekomen. Ook in Duitsland is een chauffeur omgekomen nadat hij met zijn vrachtwagen op een oplegger was gebotst waar wegwerkers rondslingerend puin van de snelweg wilden ruimen in de staat Hessen. 

In Polen overleden een 52-jarige vrouw en haar 15-jarige dochter maandagochtend nadat er een dak van een skiverblijf wegvloog in Bukowina Tatrzanska, in het Tatragebergte. Bij het incident raakte een 21-jarige vrouw ernstig gewond en liep een 16-jarige jongen hoofdletsels op.

Boot

In Zweden overleed een man en werd een tweede als vermist opgegeven. De laatste zou vermoedelijk ook overleden zijn. Volgens de politie is hun boot zondag gekapseisd door de krachtige wind, op een meer in Svenjunga, in het zuidwesten van het land.


Een 58-jarige man overleed zondag in het zuiden van het Engelse Hampshire, nadat er volgens de politie een boom op zijn auto was gevallen. Bij een gelijkaardig incident kwam een bestuurder om het leven in Slovenië, meldde het nieuwsagentschap STA.

Een strand in Newhaven, Groot-Brittannië.
EPA Een strand in Newhaven, Groot-Brittannië.

De storm bewoog naar het oosten van het Europese continent, nadat het noodweer eerst de Britse Eilanden en Centraal-Europa had getroffen. De rukwinden hadden de kracht van een orkaan, ontwortelden bomen en beschadigden gebouwen. 

In Polen waren er meer dan 2.000 interventies van de brandweer, vooral om omgevallen bomen te verwijderen, aldus een woordvoerder van de staatsbrandweer bij het nieuwsagentschap PAP.

Zonder stroom

De storm zette duizenden woningen zonder stroom in Frankrijk, Tsjechië, Polen, Groot-Brittannië, Estland en Letland. Elektriciteitsfirma Enedis bevestigde dat in Frankrijk 130.000 huizen maandagochtend geen stroom hadden. 

In München werden flink wat vluchten afgelast.
AFP In München werden flink wat vluchten afgelast.

Het noodweer leidde ook tot vertragingen en afgelastingen in de transportsector over heel Europa. De luchthaven van München werd bijzonder hard getroffen. Volgens een woordvoerder werden 420 vluchten afgelast. De luchtvaartmaatschappij Eurowings hernam de activiteiten in München maandagochtend om 10 uur. 

Spoorweg

Over heel Europa waren ook spoorwegdiensten onderbroken. Deutsche Bahn, de Duitse spoorwegmaatschappij, schortte al haar treinen op door de storm. Het spoorverkeer hernam maandagochtend, behalve in de zuidelijke provincies Beieren en Baden-Württemberg, waar het weer stormachtig blijft. 

In heel Groot-Brittannië viel door de storm in 24 uur tijd evenveel neerslag als wat er normaal op 45 dagen valt. Dat veroorzaakte verkeershinder door overstroomde straten.

Ook op Corsica moest de brandweer uitrukken.
AFP Ook op Corsica moest de brandweer uitrukken.

LEES OOK: wat je kan doen om schade aan je huis te voorkomen.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • verheyen kurt

    de natuur neemt terecht wraak op de mens