CIA liet onschuldige vrouw en peuter in vliegtuig afschieten

Hoewel de CIA-agenten duidelijk aanvoelden dat een fout maakten, werd de operatie niet afgebroken.
Hoewel de CIA-agenten duidelijk aanvoelden dat een fout maakten, werd de operatie niet afgebroken.
Er is een ontluisterende video-opname opgedoken van een antidrugraid van de CIA in Peru die helemaal misgelopen is. Op de beelden uitgezonden door ABC is te zien hoe een watervliegtuigje met aan boord een onschuldige vrouw en haar kindje genadeloos wordt neergehaald boven Peru in een tragisch afgelopen missie. Het schandaal dateert al van negen jaar geleden en de inlichtingendienst probeerde de zaak al die tijd in de doofpot te steken, maar heeft nu wel besloten 16 betrokken agenten te schorsen.

In het kleine watervliegtuigje zaten twee Amerikaanse liefdadigheidswerkers en hun kindjes: Jim en Veronica Bowers, hun zoontje Cory (6) en hun geadopteerd dochtertje Charity, nog een peuter. Ze keerden terug uit Brazilië naar hun huis in Peru, toen ze werden neergeschoten. Veronica, op een christelijke missie in Peru, en Charity stierven door kogels afgevuurd door de jets. Het vliegtuigje crashte in een rivier, piloot Kevin Donaldson werd gewond aan beide benen. Ook vader Bowen en zijn zoon Cory overleefden de ramp.

Doofpotoperatie
De CIA liet zich in de operatie bijstaan door twee jets van de Peruviaanse luchtmacht. De gevechtsvliegtuigen kregen bevelen van de CIA-agenten om het vliegtuigje neer te halen, hoewel ze ernstige twijfels hadden of de inzittenden ook maar iets te maken hadden met een drugsoperatie. In een doofpotoperatie stelde de CIA dat de piloot van het neergehaalde toestel op een andere frequentie zat dan de Peruviaanse gevechtsvliegtuigen en daarom hun waarschuwing niet kon horen.

Noodoproep genegeerd
Uit deze beelden blijkt echter dat toen de piloot van het vliegtuigje besefte dat de jets op hem joegen, een noodoproep naar de luchtverkeerslieding had uitgestuurd. Toch openden de militaire vliegtuigen het vuur, hoewel de opnames uit het CIA-vliegtuig dat er vlak achter volgde, duidelijk aantonen dat de agenten zwaar twijfelden.

Grove fouten
Er werden grove fouten gemaakt, blijkt nu, want het CIA-spottervliegtuig is altijd verplicht het nummer van de staart van een vliegtuig te checken vooraleer over te gaan tot het neerhalen van een toestel. "We kunnen proberen dichter te komen om het toestel te identificeren", zegt een CIO-agent op de opname. "Maar dan riskeren we opgemerkt te worden en dan kan het vliegtuig op de vlucht slaan. Vervolgens werd de waarschuwing door de Peruviaanse jets op een foute frequentie uitgezonden, waardoor de Bowens ze niet konden horen. "Dit is niet het juiste profiel", hoor je dan een CIA-agent zeggen. "Ik denk dat we een fout maken." Anderhalve minuut later openen de jets toch het vuur. De piloot roept dan wanhopig om hulp. "Ze proberen me te vermoorden." Snel daarna roept een CIA-agent tegen de Peruivianen: "Zeg hen dat ze moeten stoppen. Niet meer schieten!

16 CIA-agenten geschorst 9 jaar later
Negen jaar lang probeerde de CIA het Congres te misleiden over de totaal mislukte operatie. Nu is hun eigen onderzoek afgelopen. Conclusie is dat zestien CIA-agenten geschorst moeten worden. De meeste van hen werken al lang niet meer voor de inlichtingendienst. In een reactie op ABC News zei een CIA-baas dat de schuld bij de Peruviaanse jets lag en niet bij de CIA zelf. (hlnsydney/kh)

Bekijk hier de ontluisterende beelden

De tragedie liep fataal af voor een christelijke liefdadigheidswerkster en haar adoptiedochtertje.
De tragedie liep fataal af voor een christelijke liefdadigheidswerkster en haar adoptiedochtertje.