CIA-hackers stalen ook gegevens van arrestanten en terroristen

PHOTO_NEWS
De hackers die onlangs inbraken op het e-mailaccount van CIA-directeur John Brennan hebben meer gegevens buitgemaakt dan aanvankelijk bleek. Zo is er ingebroken op een portal van de Amerikaanse autoriteiten waarop gegevens staan van arrestanten, en informatie over terrorisme.

Het gaat om de hackersgroep 'Crackas With Attitude', zo meldt Wired. De site heeft contact gehad met een van de hackers van de groep, die bewijs aanvoerde voor de inbraak. Volgens deze persoon, die bekendstaat onder het pseudoniem 'Crackas', heeft zijn groep toegang weten te verkrijgen tot een dataportal die gebruikt wordt door Amerikaanse autoriteiten, waaronder de politie. Via deze portal, met de naam Joint Automated Booking System, is het mogelijk om informatie op te zoeken over personen die door de politie zijn gearresteerd.

AFP

Misdaadbestrijding

In deze database zit ook informatie van personen die nog voor de rechter moeten verschijnen. Van deze mensen waren "alle persoonlijke gegevens" beschikbaar, zo meldden de hackers. Als informatie over hun arrestatie vrijkomt kan dat voor hen schadelijk zijn. Ook worden er problemen voorzien voor de misdaadbestrijding, omdat arrestanten soms worden ingezet als informanten voor de politie. Criminelen kunnen er zo bijvoorbeeld achter komen dat de politie hen op het spoor is.

De hackersgroep kreeg via de genoemde portal ook toegang tot informatie over schietpartijen en mogelijke terroristische activiteiten. Verder bevat de portal nog allerlei tools, zoals een chatdienst voor personeel en bestandsuitwisseling. Ook is er toegang tot allerlei software voor het bestrijden van hackers en digitale aanvallen.

Vooralsnog is niet duidelijk hoe de hackers toegang tot de dataportal hebben gekregen; omdat men nog bezig is met het vergaren van informatie uit de servers wordt de gebruikte kwetsbaarheid voorlopig nog niet vrijgegeven. Onduidelijk is of de Amerikaanse autoriteiten op de hoogte zijn en het lek al hebben gedicht.