CIA en Duitse inlichtingendiensten luisterden jarenlang op geniale manier communicatie tussen wereldleiders af

ShutterStock
Meer dan een halve eeuw vertrouwden regeringen over de hele wereld één bedrijf al hun geheime communicatie en informatie toe. Het Zwitserse Crypto AG bleek in het geheim echter eigendom te zijn van de Amerikaanse CIA en de Duitse BND.

Een en ander blijkt uit gelekte evaluatierapporten die The Washington Post en ZDF in handen kregen. 

Het Zwitserse bedrijf Crypto AG kende zijn doorbraak toen het tijdens de Tweede Wereldoorlog een contract binnenhaalde om coderingsapparatuur te maken voor het Amerikaanse leger, en werd een dominante speler in het vervaardigen van encryptieapparatuur.

Het bedrijf maakte miljoenen dollars winst door aan meer dan 120 bedrijven en regeringen apparatuur te verkopen. Klanten waren onder meer Iran, militaire junta's in Latijns-Amerika, nucleaire rivalen in India en Pakistan, en zelfs het Vaticaan.

Geen van die klanten wist echter dat het bedrijf sinds 1970 in handen was van de CIA, in een partnerschap met de Duitse inlichtingendiensten BND. De spionageagentschappen pasten de technologie van het bedrijf aan, zodat ze gemakkelijk de codes konden breken die de landen - vriend én vijand - gebruikten om geheime berichten te verzenden. Vervolgens gingen ze achterover zitten en luisterden ze. 

Gijzelingscrisis 

Zo konden ze volgen wat de moellahs bespraken tijdens de Iraanse gijzelingscrisis van 1979 tot 1981, toen studenten in de Amerikaanse ambassade in Teheran tientallen mensen gevangen hielden. Ze speelden ook informatie over het Argentijnse leger door aan de Britten tijdens de Falklandoorlog in 1982, volgden de vele moordcampagnes van Zuid-Amerikaanse dictators en betrapten Libische hoogwaardigheidsbekleders toen die elkaar feliciteerden na de bomaanslag op een Duitse discotheek in 1986. (lees hieronder verder)

Iraanse studenten tonen in november 1979 een van hun gijzelaars aan de Amerikaanse ambassade in Teheran.
AP Iraanse studenten tonen in november 1979 een van hun gijzelaars aan de Amerikaanse ambassade in Teheran.

De operatie die de naam ‘Thesaurus’ en later ‘Rubicon’ kreeg, geldt als een van de meest gedurfde CIA-operaties ooit, meldt The Washington Post. "Het was de staatsgreep van de eeuw", concludeert het rapport van de CIA.

Het systeem was even eenvoudig als geniaal en leverde een dubbele winst op. De inlichtingendiensten konden niet alleen de hand leggen op waardevolle info, ze werden er ook nog eens voor betaald door hun slachtoffers. "Buitenlandse overheden betaalden veel geld aan de VS en West-Duitsland voor het privilege om hun meest geheime communicatie te laten lezen door minstens twee (en mogelijk tot vijf of zes) andere landen.”

Beperkingen

Het systeem had echter ook zijn beperkingen. Landen als Rusland en China maakten geen gebruik van het bedrijf uit vrees dat er banden waren met het Westen (iets was dus bleek te kloppen). Desalniettemin kwamen de Amerikanen en de Duitsers heel wat te weten door het afluisteren van de interacties van andere landen met Moskou en Peking.

Duitsland trok zich in 1994 terug, uit vrees betrapt te worden, waarna de CIA het volledige bedrijf in handen nam. Pas in 2018 zouden de Amerikanen hun belangen in Crypto AG verkocht hebben. De invloed van het bedrijf was toen al een tijdje tanende, al wordt het materiaal vandaag nog in talrijke landen gebruikt. 
25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin Fiers

  Allez.Het is hier volgens sommigen de schuld van Trump.Hopelijk wordt hij opnieuw verkozen.

 • phil smedts

  Hoog tijd om Amerikaanse netwerkapparatuur te bannen om luistervinken minder kans te geven. En dan maar afgeven op Huawei. Wie is de grootste spion en oorlogsstoker, de VS toch wel.

 • Jose Van Hauwaert

  @Piet Fluwijn. De CIA = Amerika...en die hebben er het langste gezeten...

 • Pieter Werlo

  tyl sachs, dit verhaal is al decennia bezig en tegen dat Trump goed en wel president was, was het afgelopen. Staat gewoon in het artikel...

 • danny van hooy

  Sinds de WO I passen ze dezelfde tactiek toe. Oorlog veroorzaken en daarna zogezegd komen redden.