Choquerende undercoverbeelden van “doodzieke koeien” in Pools slachthuis, geen melding van besmet vlees bij ons

Tientallen ernstig verzwakte koeien werden aan touwen het slachthuis binnen gesleept.
TVN24 Tientallen ernstig verzwakte koeien werden aan touwen het slachthuis binnen gesleept.
Op undercoverbeelden die de Poolse nieuwszender TVN24 afgelopen zaterdag uitzond, is te zien hoe in een slachthuis in de Poolse regio Mazovië doodzieke koeien zonder keuring geslacht werden. De choquerende beelden zijn eind december gemaakt door een reporter die drie weken in het slachthuis werkte. Experts maken zich nu ongerust over de gezondheidsrisico’s. Tachtig procent van het Poolse rundsvlees is namelijk bestemd voor export. “Momenteel hebben we geen melding gekregen van een levensmiddel dat een risico kan inhouden voor de volksgezondheid”, klinkt het bij het Federaal Voedselagentschap (FAVV).

Op de videobeelden is te zien hoe ernstig verzwakte koeien door de slachters aan touwen het slachthuis worden binnengesleept. Volgens reportagemaker Patryk Szczepaniak werden er ook tientallen koeien met tumoren verwerkt. De slagers sneden die tumoren en zweren - bewijzen dat de koeien doodziek waren en al dagenlang op hun zij lagen - weg uit de karkassen. Dat zou allemaal ’s nachts gebeurd zijn zonder de aanwezigheid van een veearts. Nochtans schrijft de EU voor dat er een veearts moet aanwezig zijn die beslist of dieren geschikt zijn voor de slachting en consumptie. Dat gebeurde volgens Szczepaniak dus niet in het Poolse slachthuis.

Ik moest vlees als ‘veilig' markeren en het er beter doen uitzien. Het was vreselijk. Van de geur kreeg ik kotsneigingen

Reportagemaker Patryk Szczepaniak

“Ik werd door mijn oversten bevolen om het vlees als ‘veilig’ te markeren en ik moest het er beter doen uitzien. Het was vreselijk, geloof me. De geur van rottend vlees deed me kotsneigingen krijgen”, aldus Szczepaniak. “Normaal moeten er veeartsen vóór, tijdens en na de slachting aanwezig zijn, maar gedurende de drie weken in het slachthuis, zag ik enkel een dierenarts die ‘s morgens papierwerk kwam doen en de koppen van de koeien inspecteerde”, zei Szczepaniak. “Op papier leek alles in orde, maar in werkelijkheid was het daar een ramp.”

Veiligheidsalarm

“Als er een bewijs is dat het vlees uit het slachthuis Polen heeft verlaten, dan kan dat leiden tot een veiligheidsalarm in Europa”, zegt expert Chris Elliot aan de Britse krant The Guardian. Elliott is een bekend professor voedselveiligheid en voorzitter van het onderzoek naar het paardenvleesschandaal, dat in 2013 het Verenigd Koninkrijk opschrikte.

Paweł Jakubczak, het hoofd van de veterinaire inspectie van de regio Mazovië, zegt ook aan The Guardian dat de dierenarts van het slachthuis en de toezichthouder van de regio reeds ontslagen zijn en dat de politie begonnen is met een onderzoek.

Zelfde regels in België

“Het FAVV is geschokt door deze beelden, we veronderstellen dan ook dat de Poolse autoriteiten snel ingrijpen en de gepaste maatregelen nemen", reageert Liesbeth Van de Voorde, woordvoerder van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). “De Poolse autoriteiten zijn aan dezelfde regels onderworpen als de Belgische; alle dieren moeten voor en na het slachten worden onderzocht tijdens de zogenaamde keuring.”

“De bedoeling van deze keuring is de bescherming van de volksgezondheid te waarborgen door besmet vlees uit te sluiten voor menselijke consumptie. De keuring wordt in België door een zelfstandige dierenarts met opdracht uitgevoerd. Het zijn de Poolse autoriteiten die moeten waarborgen dat het vlees dat bij hen op de markt wordt gebracht voldoet aan de Europese regels en voorwaarden.”

Indien deze runderen wel degelijk ziek waren, wil dit niet noodzakelijk zeggen dat het consumeren van het vlees een risico is

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV)

Via de beelden is het volgens het FAVV onmogelijk te zeggen of de runderen effectief ziek waren. “Er moet een fysieke controle gebeuren van het rund voor het slachten en op het karkas nadien. In België gebeurt dit in 100 procent van de gevallen: elk karkas wordt gecontroleerd. Indien deze runderen wel degelijk ziek zouden zijn wil dit niet noodzakelijk zeggen dat het consumeren van dit vlees een risico voor de consument met zich meebrengt. Meer kan ik op basis van deze beelden niet zeggen”, legt Van de Voorde verder uit.

Europees waarschuwingssysteem 

Zodra een EU-land informatie heeft die erop wijst dat een levensmiddel of diervoeder een risico voor de volksgezondheid kan inhouden, brengt het via het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) de Europese Commissie op de hoogte. “Zodra een nieuwe melding binnenloopt die aangeeft dat het product bij hen op de markt is of geproduceerd werd, wordt door de leden een onderzoek uitgevoerd en worden de gepaste maatregelen genomen. Indien nodig worden de producten uit de handel worden genomen of kan er zelfs aan consumenten worden gevraagd om ze terug te brengen naar de winkel.” 

“Momenteel hebben we geen melding gekregen via het systeem”, zegt Van de Voorde. “Het Voedselagentschap zal indien nodig onmiddellijk contact opnemen met de Poolse autoriteiten.”

Volgens cijfers van Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) voerde ons land in 2017 1.949 ton rundvlees in uit Polen. Dat was goed voor een omzet van bijna 5,5 miljoen euro. Of het slachthuis uit Mazovië ook exporteert naar groothandels in ons land is niet duidelijk.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  De herkomst van vlees op het etiket vermelden haalt ook niets uit want met papieren wordt er ook gesjoemeld. Wat krijgen koeien te eten ? Tumoren ? Ziek? Of kapot gefokt ? Of aangekomen in de slachterij na een transport van twee dagen tijdens een hittegolf ? Ik eet graag vlees maar nooit van de supermarkt, alleen van mensen die ik in de buurt ken en weet hoe ze met hun beesten omgaan.

 • arthur smellekens

  Een kromme wortel mag je niet verkopen van "Europa". Maar een zieke koe? Geen probleem precies.

 • rik lagrou

  Er zijn dagelijks noodslachtingen Vroeger hadden veel geluk dit op boerderij gebeurde en vlees voor gans de familie Boer was Nu meer industieel kweken moet naar slachthuis zelfs al is dier 3/4 dood om verder slacht Dat iets anders dan dhr Meulens bedoeld

 • Maria Vissers Cools

  Eerst onze moderne diervriendelijke slachthuizen aan de schandpaal nagelen en wanneer deze gesloten worden moet het vlees van elders komen. En wat nu???

 • JAN krommentak

  Ook dit is Europa , soms denk ik dat wij het énige land zijn in deze unie dat onder hun controle valt in alle andere landen doen ze maar wat en strijken toch massas subsidies op dus bij ons is ertsveel Europa en in onze oostbloklanden is er te weinig hoe komt dit dat zij blijkbaar met alles wegkomen ?