Chomsky: 'American Sniper' praat "onmenselijke strijd tegen terreur" Obama goed

Noam Chomsky.
EPA Noam Chomsky.
Amerikaans filosoof en taalkundige Noam Chomsky is geen fan van de nieuwe Amerikaanse hitfilm 'American Sniper'. Volgens hem is de prent niet meer dan een vorm van overheidspropaganda om "al te extreme vormen van terreurbestrijding" goed te praten.

Tijdens een speech in Cambridge karakteriseerde Chomsky de 'echte' American sniper, Chris Kyle, als een "genadeloze moordenaar". Om die woorden kracht bij te zetten, citeerde hij enkele woorden van Kyle over zijn opdrachten in Irak. "Ik haatte die verdomde barbaren", laat de scherpschutter horen. "Barbaars en verachtelijk. Het kwaad in zijn meest pure vorm: dat is waartegen wij in Irak ten strijde trokken. "Een beter woord om de vijand te omschrijven, bestaat er niet."

"Terroriste"

Het eerste slachtoffer dat Kyle in Irak maakte, wordt door hemzelf steevast omschreven als een 'terroriste'. Die omschrijving durft Noam Chomsky echter zwaar in twijfel trekken. Het ging immers om een vrouw die met een granaat over straat liep op het moment dat haar dorp door Amerikaanse troepen belaagd werd.

Volgens Chomsky zijn het dan ook eerder de daden en technieken van de Amerikaanse overheid zelf die onder de noemer 'terrorisme' gecategoriseerd zouden moeten worden. De enige reden dat de rest van wereld de extreme acties zonder morren aanvaardt, is omdat ze gedicteerd en uitgevoerd worden door de grootste en machtigste staat ter wereld, aldus de taalkundige. Chomsky heeft dan ook heel wat kritiek op de manier waarop huidig president Barack Obama de strijd tegen terreur aangaat.

Vooral met het grote suggestiviteitsgehalte in de aanpak lijkt de taalkundige een probleem te hebben. "Iedereen die in de toekomst mogelijkerwijs een gevaar zou kunnen zijn of kan uitgroeien tot een terrorist, komt zomaar op de 'kill-list' van de overheid te staan", zegt hij.

Iedereen die in de toekomst mogelijkerwijs gevaarlijk zou kunnen zijn, komt zomaar op de 'kill-list' van de overheid te staan

Noam Chomsky, Amerikaans filosoof en taalkundige

Indoctrinatie

Dat het Amerikaanse volk - en ook de rest van de wereld - de harde manier van oorlogsvoering stilzwijgend toestaat, heeft volgens Chomsky veel te maken met de manier waarop de overheid die aanpak constant in een positief daglicht plaatst. 'American Sniper' zou daar het zoveelste voorbeeld van zijn. "We kunnen de moord op de Iraakse vrouw niet eens meer afdoen als een onderdeel van de verknipte geest van een psychopatische moordenaar, ook wij zijn er even schuldig aan." Iedereen die de brute aanpak van de overheid tolereert, door die in stilte te gedogen, draagt volgens hem dan ook evenveel verantwoordelijkheid.

Want, zo zegt hij , "het is precies die mentaliteit van stilzwijgen die het het voor de Amerikaanse overheid zo makkelijk maakt, de meest onmenselijke vorm van terrorismebestrijding uit de moderne geschiedenis door te voeren: Obama's wereldwijde moordcampage en de drone-campagne die er officieel op gericht is, mensen te doden die ervan verdacht worden ons op een dag misschien kwaad te kunnen doen."

Chomsky belicht ook nadrukkelijk dat lang niet alle recensenten 'American Sniper' positief onthaalden. Newsweek journalist en tevens voormalig officier bij de Amerikaanse inlichtingendienst, Jeff Stein,
noemde de film ronduit afschuwelijk. In zijn stuk vergelijkt Stein de mentaliteit van Amerikaanse scherpschutters in Irak met die van het Duitse leger ten tijde van het nazisme. "In hun clubhuis stonden de badkamermuren vol wit-op-zwart gedrukte nazitekens en andere SS-symbolen. De Marineschutters identificeerden zich duidelijk eerder met de volgelingen van 's werelds grootste moordmachine, dan met gewone legertroepen."

Doordat de publieke opinie de Amerikaanse manier van oorlogsvoering in stilte tolereert, is het voor de overheid erg makkelijk extreme acties door te voeren

Noam Chomsky, Amerikaans filosoof en taalkundige
Chris Kyle, de man achter 'American Sniper'.
AP Chris Kyle, de man achter 'American Sniper'.