Chocolade bedreigd door klimaatopwarming

Archiefbeeld.
Thinkstock Archiefbeeld.
Wetenschappers voorspellen dat er over 40 jaar geen chocolade meer zal zijn, omdat cacaoplanten het moeilijk hebben door de klimaatopwarming. Als er geen stappen ondernomen worden, zal de klimaatopwarming fatale gevolgen hebben voor de plant en bijgevolg dus ook voor de chocolade-industrie. 

Cacaoplanten groeien enkel ter hoogte van de evenaar onder erg specifieke omstandigheden, zoals een hoge vochtigheidsgraad en overvloedige regenval. Volgens de US National Oceanic and Atmospheric Administration zal de temperatuur de komende 30 jaar echter 2,1 graden stijgen. Hierdoor zullen de cacaoplantages naar hogere gebieden verplaatst moeten worden, waar het kouder is. 

In die hogere gebieden leven echter een heleboel wilde dieren. Landen zoals Ivoorkust en Ghana, die verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de wereldwijde chocoladeproductie, staan dus voor een dilemma: gaan ze voor het behoud van de cacaoplant of voor het behoud van de wilde dieren?

286 chocoladerepen per jaar

Volgens een onderzoek genaamd 'The destruction by chocolate' eet de gemiddelde westerse consument zo'n 286 chocoladerepen per jaar. In België ligt dat gemiddelde zelfs nog iets hoger. Om 286 repen te maken, zijn tien cacaoplanten nodig. Daaruit wordt dan cacao en cacaoboter ontgonnen, twee hoofdingrediënten van chocolade. 

Doug Hawkins, een van de onderzoekers, stelt dat het tekort aan cacao de komende jaren dus al kan oplopen tot 100.000 ton, omdat de cacaolandbouw hopeloos verouderd is. „In tegenstelling tot heel wat andere landbouwtakken heeft de cacaoteelt niet kunnen profiteren van nieuwe technieken. Meer dan 90 procent van de globale productie is nog steeds in handen van kleine boeren die met verouderd materiaal werken”, zegt hij. 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Baeten

  Begrijp niet dat deze nonsens klakkeloos wordt overgenomen. Iedereen die zich wetenschapper denkt te mogen noemen mag onzin uitkramen en voorspellingen doen voor over 40 jaar. En kranten nemen dat over voor waarheid. Begrijp niet dat ze nog vliegtuigen bouwen omdat er voorspeld is dat we over enkele jaren geen brandstof meer hebben...

 • Gino Denil

  De mini-ijstijd zorgt voor een pauze in de effecten van het broeikaseffect. Maar die klimaatopwarming over langere termijn is daarom niet weg. In het artikel stellen de wetenschappers dan ook dat we een soort pauze krijgen. Die ons toelaat om ons beter voor te bereiden op het broeikaseffect. Maar op zichzelf ook voor enkele decennia grote problemen kan bezorgen. Grootste probleem is dat je politici niet zo ver krijgt om verder te denken dan tot aan de volgende verkiezingen.

 • Robby Brom

  De hele leugen van klimaatopwarming is om hoe langer hoe meer CO2 tax te kunnen heffen. De gewone man arm maken.

 • marc de leersnyder

  vertel die zever maar in canada en aangrenzend amerika,ze gaan dat zeker geloven al in 100 jaar niet meer zo koud geweest

 • Tijl Geens

  in 2020 ging er ook geen petrolium meer zijn