Exclusief voor abonnees

Chinezen worden gemeden, gepest en gediscrimineerd vanwege coronavirus

Zuid-Koreanen protesteren in hoofdstad Seoel tegen het toelaten van toeristen uit China.
AP Zuid-Koreanen protesteren in hoofdstad Seoel tegen het toelaten van toeristen uit China.
Chinese studenten die tijdelijk niet meer naar Frankrijk hoeven te komen. Restaurants in Zuid-Korea en Japan die Chinese toeristen weren. Wereldwijd voelen Chinezen (en voor Chinezen aangeziene Aziaten) de reacties op de uitbraak van het coronavirus.

De angst voor gevaarlijke ziekten, zoals nu het coronavirus, is zo oud als de wereld. Anno 2020 wakkert de zorg om besmetting in oost en west discriminatie aan, plus uiteraard nepnieuws en wilde complottheorieën. De discriminatie treft vooral Chinezen of mensen die voor Chinees worden aangezien. In het beste geval worden ze geplaagd met flauwe grappen, maar steeds vaker is er sprake van discriminatie of belediging.

Je hebt 13% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Stevens

  Het virus komt uit China en zo simpel is het. De hele wereld weet het, China weet het, alle Chinezen weten het. Dus waarom mag je dan geen schrik hebben? Zeer zeker wel geoorloofd en als ik Chinezen ontwijk, dan is dit simpelweg nu de reden.

 • Toran Korshnah

  Ik ga er van uit dat iedereen zichzelf een beetje in de gaten moet houden. Lopen we een risico? Zeer zeker van wel.

 • WILLY ZACHEL

  Je weet uiteraard nooit of die Chinezen die hier wonen niet juist familie op bezoek hebben of hebben gehad vanuit China ! Zelfs al is dat één of twee weken geleden ? Dus een risico is er momenteel zeker wel !

 • Christine Laevers

  Dat was te verwachten. Maar moest er hier een goede Chinees in de buurt zijn, dan zou ik het niet laten. Het bewijst maar eens te meer hoe gemakkelijk je mensen afkerig kunt krijgen van andere mensen.

 • raymond van der craen

  Ik ga gewoon mijn wekelijkse friet halen bij de frietchinees, vriendelijke mensen, mooi verzorgde zaak en lekkere frieten. Ik kan er geen slecht woord over zeggen.