Chinezen verdacht van Facebook-aanval op topman NAVO

Admiraal James Stavridis heeft de leiding over alle militaire operaties van de NAVO in Europa.
AP Admiraal James Stavridis heeft de leiding over alle militaire operaties van de NAVO in Europa.
Chinese cyberspionnen worden ervan beschuldigd via Facebook militaire geheimen te hebben proberen ontfutselen aan NAVO-topman admiraal James Stavridis.

De militaire topman blijkt herhaaldelijk het doelwit te zijn geweest in een oplichtingszaak via Facebook die zou georganiseerd zijn door cyberspionnen in China, zo meldt The Observer. De spionnen maakten valse accounts in Stavridis' naam in de hoop dat zijn intimi hem daarop zouden contacteren of antwoorden op privé-berichten.

Dit soort van vervalsing op sociale media komt steeds vaker voor. Volgens de NAVO is het niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de webfraude, maar andere veiligheidsbronnen wijzen met de vinger naar China.

Ook bedrijven geviseerd
Vorig jaar werden Chinese criminelen nog beschuldigd van een gelijkaardige operatie met codenaam Night Dragon. Daarbij gaven hackers zich uit voor CEO's van bedrijven in de Verenigde Staten, Taiwan en Griekenland met het oogmerk bedrijfsgeheimen te stelen.

De fraude met Facebook doet de vrees groeien dat de schaal waarop China aan cyberspionage doet groter is dan totnogtoe werd vermoed. Naast hoogeplaatste militairen zou de tactiek ook toegepast worden om op grote schaal interne informatie te verwerven van bedrijven die voor de NAVO werken.

42 miljoen voor beveiliging
De verfijning en de meedogenloosheid waarmee dergelijke cyberaanvallen worden uitgevoerd, doen geheime diensten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan vermoeden dat die door staten worden gesponsord.

De NAVO heeft al zijn toplui gewezen op de gevaren van dergelijke impersonaties op socialenetwerksites. Een gespecialiseerd bedrijf krijgt van de NAVO 42 miljoen euro om de veiligheid van het NAVO-hoofdkwartier en 50 andere militaire sites in Europa op te drijven.

Samenwerking met Facebook
Een woordvoerder van de NAVO bevestigt dat Stavridis, die topcommandant van de NAVO voor Europa is, in de voorbije twee jaar verscheidene keren doelwit is geweest. Facebook werkte mee aan het blokkeren van de valse accounts. De NAVO houdt inmiddels regelmatig contact met de account managers bij Facebook, de valse pagina's werden doorgaans binnen de 24 uur verwijderd. Het is echter extreem moeilijk de bron van dergelijke valse accounts te traceren.

Stavridis, die ook de leiding heeft over de Amerikaanse troepen in Europa, is een fervent gebruiker van sociale media. Hij heeft ook een échte Facebookpagina die hij vaak gebruikt om te melden wat hij doet en waar. Vorig jaar meldde hij op Facebook het einde van de militaire campagne in Libië.

AP