Chinezen steken België hart onder de riem: “Ik kan het, jij ook”

Twee Chinese kinderen uit Xiaogan, Guangdong, hebben een boodschap voor alle Belgen. In het Chinees schreven ze er nog bij: 比利时加油!! of 'Kom op, België!!'
RV Twee Chinese kinderen uit Xiaogan, Guangdong, hebben een boodschap voor alle Belgen. In het Chinees schreven ze er nog bij: 比利时加油!! of 'Kom op, België!!'
Jerry Van Oudenhove (48) zit als laatste Belg in Wuhan al zestig (!) dagen in lockdown, en volgt ook de Belgische situatie op de voet. Eerder deze week hadden we een lang gesprek met hem, waarin hij iedereen aanmoedigde om de isolatieregels zo goed mogelijk op te volgen. “Als ik het kan, dan jullie toch ook?”, was de titel boven het stuk. 

Inmiddels richtte Jerry, docent Engels en Frans aan de universiteit, de Facebookgroep ‘China helps Belgium’ op. “Mijn studenten en hun families hier in China willen samen met mij de Belgen aanmoedigen in deze moeilijke dagen waarbij we moeten doorbijten om binnen te blijven”, legt hij uit. “Ze vroegen me een slogan en ik maakte van mijn uitspraak ‘Als ik het kan, kunnen jullie het ook!’ een wat kortere slagzin. Een lange reeks jonge mensen van over heel China zijn op de kar gesprongen. Ik geef jullie vandaag alvast de boodschap mee van deze twee dappere schatjes uit Xiaogan, Guangdong. Met dank aan mijn student Suzie.” (zie foto boven)

Ook Vannci, een student uit Taonan in de provincie Jilin in het noordoosten van China, heeft bemoedigende woorden voor de Belgen: “Wij hebben in China allemaal samen volgehouden om de epidemie in te dijken. Onze inspanningen zijn niet voor niets geweest en wij zijn heel blij dat we nu via deze foto's Belgen kunnen aanmoedigen.” Ook Vannci’s vriend, die meer dan 2.000 kilometer verder in Wuhan woont, ging op de foto. 

Vannci, een student uit Toanan: "Wij hebben in China allemaal samen volgehouden om de epidemie in te dijken. Onze inspanningen zijn niet voor niets geweest"
RV Vannci, een student uit Toanan: "Wij hebben in China allemaal samen volgehouden om de epidemie in te dijken. Onze inspanningen zijn niet voor niets geweest"
De vriend van Vancci woont in Wuhan.
RV De vriend van Vancci woont in Wuhan.
Taonan
RV Taonan
Taonan
RV Taonan
Wuhan
RV Wuhan

LEES OOK

Enige Belg in Wuhan zit al 56 dagen in lockdown: “Als ik het kan, dan jullie toch ook?”

Dagboek van Debby en Natalie, twee hoofdverpleegkundigen in de frontlinie: “Mensen, stop verdorie met al dat klagen, en blijf gewoon binnen”

Waarom ons land betere vooruitzichten heeft dan Nederland of Spanje
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • John Waldack

  Guy Claeys, en de varkenspest? dioxinecrisis? dolle koeienziekte? vogelgriep? om nog maar te zwijgen over de radioactieve neerslag na Tsjernobyl die stopte aan de Belgische grens. hier kan je er op rekenen dat de regeringsverantwoordelijken die het onder het tapijt stopten niet enkel ontslagen zijn maar wel wat drastischer gevolgen kunnen verwachten... Wat gebeurt met Maggie die 2 maanden na de uitbraak in China nog zo mooi verkondigde dat het maar een griepje was en dat ze voorbereid was?

 • guy claeys

  Behalve Zita en Ebola kwamen de laatste 20 jaar alle virussen uit China. Bedankt voor jullie steun, maar echte compensatie zou beter zijn

 • Raphael ERNST

  Respekt ! Maar toch mogen de Chinezen niet vergeten dat wij deze rotzooi aan HEN te verdanken hebben !

 • Ronny Cuypers

  Zo zie je dan toch weer dat er een hemelsbreed mentaliteitsverschil is tussen Chinezen en koppige Vlamingen.

 • Gerard Braeckmans

  Jack Hoeben, af en toe de venster eens openen en je kop buitensteken, dat helpt.