Chinese zender stopt met reeks over ter dood veroordeelden

Het programma was een groot succes in de provincie Henan.
UNKNOWN Het programma was een groot succes in de provincie Henan.
Een Chinese zender stopt na vijf jaar met haar reeks over ter dood veroordeelden. Het programma waarin misdadigers gevolgd werden tot kort voor hun executie wordt afgevoerd omwille van 'interne problemen'. Het programma was goed voor meer dan veertig miljoen kijkers. De reeks werd alleen in de provincie Henan uitgezonden.

Een woordvoerder van de zender zegt dat er een opvolger komt voor de populaire uitzendingen. Het zou om een reeks over het leven in de de rechtbank gaan maar meer details wil hij niet kwijt. De verzoeken voor een interview met het gezicht van de show, Ding Yu worden manifest geweigerd.

Ding Yu interviewde in totaal meer dan tweehonderd Chinese mannen en vrouwen die de dood in de ogen keken. De meeste hadden gruwelijke misdaden gepleegd. Zo sprak Ding met kindermoordenaars maar ook met zonen die hun moeder vermoord hadden. Ding liet zich daarbij niet afzijdig. Ze nam vaak stelling in en zei op een brutale manier dat de veroordeelde zijn straf verdiend had.

De overheid had geen probleem met de reeks. De uitzendingen moesten als voorbeeld dienen voor de samenleving en potentiële criminelen afschrikken. Volgens de krant The Daily Mail werden de gevangenen soms tot kort voor hun terechtstelling geïnterviewd. Velen smeekten nog gauw om vergiffenis. "Het was ons doel om de kijkers te waarschuwen", zegt Lu Peijin, directeur van het station dat de reeks uitzond. "Een gewaarschuwde kijker was er twee waard. We wilden tragedies vermijden, het programma was dan ook goed voor de samenleving."

Ding Yui werd razendpopulair. "De meesten verdienden hun straf. Ze hadden allemaal gruwelijkheden begaan. Ik had soms medelijden maar geen sympathie voor de daders", zegt ze in een documentaire over het programma dat haar de bijnaam, 'De Schone bij de Beesten' opleverde. Een 'spraakmakende' uitzending ging over de homofiele dader Boa Rongtin. Hij had zijn moeder vermoord en haar lichaam verminkt. "Ik was nooit zo close met een homo als met hem. Hoewel ik sommige van zijn 'praktijken', woorden en daden niet kon accepteren", zegt Ding daarbij referend aan de geaardheid van de man. In China is homoseksualiteit een groot taboe. Ze deed de uitspraken in  'Dead Men Talking', een docu over de makers van de reeks waarin ze ook spreekt over de psychische gevolgen van haar werk.

In China staat op 55 misdrijven de doodstraf. De Volksrepubliek is het enige land dat nooit cijfers vrijgeeft over het aantal executies. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International blijven daarop aandringen. Het aantal executies wordt er geraamd op duizend per jaar. Hoewel het giswerk is, wordt algemeen aangenomen dat de meeste terechtstellingen plaats vinden in China.

Ding Yu tijdens een van haar interviews.
UNKNOWN Ding Yu tijdens een van haar interviews.