Chinese wetenschapper die genen van baby’s aanpaste de cel in

He Jiankui in 2018.
AP He Jiankui in 2018.
Een Chinese wetenschapper die genen van baby's aanpaste, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Dat meldt het Chinese staatsmedium Xinhua. 

Vandaag werd de wetenschapper door een rechtbank in de miljoenenstad Shenzhen veroordeeld voor “het illegaal uitvoeren van genetische manipulatie bij embryo’s, met reproductie als doeleinde”, zegt Xinhua. Naast een celstraf van drie jaar, krijgt hij ook een boete van 3 miljoen yuan (ongeveer 380.000 euro).

He Jiankui maakt in november 2018 bekend dat hij een gentechnologie genaamd CRISPR-Cas9 had gebruikt om de genen van embryo's van een tweeling, Lulu en Nana, aan te passen. Door de aanpassing werden de twee meisjes resistent gemaakt tegen hiv, het virus waarmee hun vader besmet was. De Chinese overheid had daarop een onderzoek ingesteld.

“Ik voel een enorme verantwoordelijkheid om niet alleen de eerste te zijn, maar ook als voorbeeld te dienen”, zei hij later tijdens een congres. Over het al dan niet toelaten van de omstreden techniek zei hij: “Het is de maatschappij die zal beslissen over de volgende stappen.”

De bekendmaking van He zorgde voor verontwaardiging en afkeuring in de hele wereld. Hij werd kort hierna onder huisarrest geplaatst en ontslagen door zijn werkgever de universiteit in Shenzhen.
Chinese autoriteiten lieten in 2018 al weten dat He alleen en op eigen initiatief heeft gehandeld en dat hij zijn eigen financiering regelde. Ook zou hij meerdere richtlijnen hebben overtreden.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Toran Korshnah

    Baby's resistent maken tegen HIV is toch formidabel. Wordt huidig afgekeurd, maar ik denk dat deze man in de toekomst eerherstel gaat krijgen. Misschien wel postuum.