Chinese waaghals (26) filmde eigen dood door val van wolkenkrabber: wie treft schuld?

Weibo
De beroemde Chinese waaghals Wu Yongning (26) viel begin november van het dak van een gebouw met 62 verdiepingen in Changsha. Deze week dook het filmpje van zijn dodelijke val op sociale media op. In China maakte het heel wat los: wie treft er schuld aan Wu's dood?

Wu Yongning was niet aan zijn proefstuk toe. De twintiger deed aan 'rooftopping' en beklom dus geregeld torenhoge gebouwen, zonder enige veiligheidsuitrusting of bescherming. De filmpjes - meestal livestreams - postte hij op de Chinese sociaalnetwerksite Weibo om er zo flink geld aan te verdienen. Voor zijn laatste beproeving zou Yongning zo'n 13.000 euro krijgen. Geld dat hij naar verluidt wou gebruiken voor zijn nakende huwelijk en de verzorging van zijn zieke moeder.

In China woedt nu na zijn dood de discussie of Yongning - wiens bijnaam 'de extreme' was - zijn fatale val zichzelf heeft aangedaan dan wel of er nog andere schuldigen zijn. Zoals de bedrijven die durfals als Wu Yongning goed betalen voor hun stunts. Of de overheid, die volgens sommigen meer controle zou moeten uitoefenen op livestream-apps.

Anderen wijzen er dan weer op dat Wu Yongning zelf zijn eigen grenzen alsmaar verlegde, tot het schier onmogelijke. Ongetwijfeld voor de enorme aandacht en voor het geld, klinkt het. Ook op 8 november in Changsha zocht Wu de limieten op, en ging hij er ditmaal helaas ook over. Hij deed pull-ups aan de dakrand, slaagde er niet meer in zich weer op het dak te hijsen, en viel naar beneden.

Chocolate-flavored Hongkong

Maar Claire, een vrouwelijke collega-'rooftopper', zei aan CNN dat het ongeval niet enkel Wu's eigen schuld is. Ze wijst met een beschuldigende vinger naar de bedrijven die de gevaarlijke stunts sponsoren. "Ze betalen voor de video's, als ze er reclame mogen bijsteken", aldus Claire. "Ze vergoeden je vliegtuigtickets en accommodatie, en je verplaatsingskosten om elders opnieuw te stunten. Ze laten je een duidelijk contract tekenen waarin ze alle verantwoordelijkheid voor eventuele ongevallen afwijzen." 

'Rooftopping' bestaat al jaren, maar is recent helemaal overgewaaid naar China. De combinatie van het toenemende aantal wolkenkrabbers, dankzij de economische groei, en de opkomst van sociale media doet het hippe fenomeen, volgens Claire, in haar land boomen. De vloggers/rooftoppers zijn er erg populair. Zo kreeg, cynisch genoeg, het Weibo-account van Wu Yongning na zijn dood er zelfs nog 60.000 volgers bij.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raphael Camil

  Dus als een bedrijf mijn familie een miljoen zou geven als ik zelfmoord pleeg is het hun schuld als ik dat dan effectief doe? Dan is er niet veel ZELFmoord meer aan hé.het gaat hier misschien niet over zelfmoord maar ook over geld krijgen voor iets met hoge kans om fataal te zijn.

 • jan geens

  Wie treft er schuld ? Wie denk je ?

 • Marc Verschaeren

  Geweldige manier om te gaan !!! .

 • Thierry Vansweevelt

  Zijn naam is niet Wu maar Wang... zucht...

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  "Wie treft schuld" ? Newton uiteraard, die vond immers de zwaartekracht uit !