Ga naar de mobiele website
^ Top

Chinese vicepresident opnieuw in het openbaar verschenen

Xi Jinping bezocht op 15 september een universiteit in Peking.
ap Xi Jinping bezocht op 15 september een universiteit in Peking.
De Chinese vicepresident Xi Jinping is voor de eerste keer in een maand in het openbaar verschenen. Enkele geannuleerde officiële afspraken zorgen al dagen voor speculatie over de gezondheid van de man, die binnen enkele maanden China zou moeten leiden.

Het officiële Chinese nieuwsagentschap Xinhua publuceert nu dus foto's van de 59-jarige Xi die een Chinese landbouwuniversiteit bezoekt, naar aanleiding van een nationale campagne over wetenschappen. Meer details over de toekomstige Chinese leider geeft het agentschap echter niet.

Dat Xi niet langer in het openbaar verscheen, werd opgemerkt toen hij een afspraak miste met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Rodham Clinton, en ook bij minstens twee andere afspraken met buitenlandse officiëlen niet op het appel verscheen.

De Chinese regering gaf geen tekst en uitleg, waarop speculatie begon over de reden van de Xi's afwezigheid. Experts oordeelden dat de 59-jarige man hoogstwaarschijnlijk een gezondheidsprobleem heeft, en ook politiek intriges passeerden de revue.

Xi Jinping moet Hu Jintao aan het hoofd van de Communistische Partij opvolgen in de herfst. Hij werd voor vandaag het laatst in het openbaar gezien op 1 september, voor een toespraak naar aanleiding van het nieuwe schooljaar bij de centrale school van de Partij in Peking.

Xi Jinping wordt alom gezien als de man die de huidige president Hu Jintao binnenkort opvolgt als leider van de Communistische Partij en het land.

Meer over


Gesponsord

Meld een bug