Chinese vaas die ooit verkocht werd voor 49 euro levert miljoenen op

De "Harry Garner Reticulated Vase" werd tijdens een veilig voor 8 miljoen euro verkocht.
AFP De "Harry Garner Reticulated Vase" werd tijdens een veilig voor 8 miljoen euro verkocht.
Een Chinese vaas uit de 18de eeuw, ooit verkocht voor slechts 49 euro, leverde afgelopen zaterdag 70 miljoen Hongkongse dollar (8 miljoen euro) op bij een veiling. Een Nederlandse kunstconsultant ontdekte de vaas in een afgelegen landhuis in Europa, waar het werd omringd door vele honden en katten.

Wonder

Veilingshuis Sotheby’s beschrijft de 18de-eeuwse vaas als een “verloren meesterwerk”. “Het is een wonder dat deze buitengewoon fragiele vaas een halve eeuw heeft overleefd in een huis omringd door talloze huisdieren”, aldus Nicolas Chow, voorzitter van Sotheby’s Asia.

Het was de Amsterdamse kunstadviseur Johan Bosch van Rosenthal die de vaas in het landhuis vond. In een video die op het officiële YouTube-kanaal van het veilinghuis werd geplaatst, geeft Bosch van Rosenthal mee dat hij het met stof bedekte object had opgemerkt nadat hij door de vrouw was uitgenodigd om haar collectie te beoordelen. De eigenaar, een bejaarde vrouw, wordt verondersteld het item te hebben geërfd.

“We kwamen in een kamer met een aantal Chinese kunstwerken die ze vele jaren geleden had geërfd. Haar vier katten liepen vrij tussendoor. Ze wees naar een peervormige porseleinen vaas, waarvan ze wist dat het iets bijzonders en waardevols was”, aldus Bosch van Rosenthal. 

Kunstexperts van het veilingshuis ontdekten in een uitgebreid onderzoek dat Sotheby’s de vaas al eens eerder had geveild. In 1954 werd het stuk porselein verkocht voor 44 Britse ponden (49 euro). Later dat jaar werd de vaas voor zo’n 80 pond (88 euro) verkocht. 

De Chinese vaas werd gemaakt voor Qianlong, keizer van China van 1736 tot 1795.

Nicolas Chow, voorzitter van Sotheby’s Asia met de Chinese vaas in handen.
AFP Nicolas Chow, voorzitter van Sotheby’s Asia met de Chinese vaas in handen.
De unieke porseleinen vaas werd verkocht voor 8 miljoen euro.
AFP De unieke porseleinen vaas werd verkocht voor 8 miljoen euro.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.