Chinese troepen omsingelen kloosters in Lhasa

De spanningen tussen protesterende monikken en de authoriteiten in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa escaleert. Chinese militairen hebben de drie grootste boeddhistische kloosters in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa omsingeld. Dat heeft een mensenrechtengroepering vrijdag gemeld.

Hard optreden
Waarnemers zijn bang dat het Chinese regime hard zal optreden na dagen van protesten tegen de Chinese overheersing van Tibet.
Het zou gaan om de grootste demonstraties in Tibet in twintig jaar, aldus het Amerikaanse dagblad The New York Times.

Mensenrechten
De onrust komt op een voor China gevoelig tijdstip. De communistische regering wil in de aanloop naar de Olympische Spelen deze zomer haar beste beentje voorzetten, maar krijgt steeds weer kritiek op haar mensenrechtenbeleid.

In het door China in 1951 bezette Lhasa protesteren sinds maandag afwisselend enkele tientallen tot een paar honderd boeddhistische monniken. China sloeg soortgelijke demonstraties in 1987 en 1988 uiterst hardhandig neer.

Zelfmoordpogingen uit protest
Uit protest probeerden twee monniken deze week zelfmoord te plegen. Zij staken zichzelf in borst, handen en polsen. Hun toestand is kritiek, aldus de zender Radio Free Asia.

Anderen zijn in hongerstaking gegaan. Vanuit India vroegen Tibetanen deze week ook aandacht voor hun land. De Indiase politie maakte met geweld een einde aan een voorgenomen protestmars naar de grens met China. (anp/hhm)

Tibetaanse demonstranten hebben de Tibetaanse vlag op hun gelaat geschilderd.
Tibetaanse demonstranten hebben de Tibetaanse vlag op hun gelaat geschilderd.