Chinese student vliegt jaar in de cel voor fotograferen militaire basis in VS

Illustratiebeeld.
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld.
Een Chinese student die zonder toestemming opnames maakte op een militaire basis in de Amerikaanse staat Florida, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar. De 20-jarige Zhao Qianli omzeilde het hekwerk en wist via het strand de installatie in Key West binnen te dringen, bericht CNN.

Uit rechtbankdocumenten blijkt dat Zhao op 26 september rechtstreeks naar een gedeelte van de basis was gegaan met antennes en satellietschotels. Daar maakte hij foto's en filmpjes van de apparatuur, hoewel met borden was aangegeven dat het ging om verboden terrein.

De student was in het kader van een uitwisselingsproject naar de VS gekomen om muziekwetenschap te studeren. Het is onduidelijk of Zhao een verdwaalde toerist was of zich bezighield met spionage, maar hij koos wel een belangrijke basis uit om foto's te maken. Op de installatie in Key West werken volgens CNN medewerkers van alle Amerikaanse krijgsmachtonderdelen en vertegenwoordigers van dertien andere landen.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Van Rompaey

    Ze heeft geluk gehad de doodstraf niet te krijgen.

  • johanneke li

    je geraakt niet "per toeval" achter een omheining! duidelijk spionnage! china gebruikt alle mogelijkheden hiertoe...