Chinese straaljagers onderscheppen Amerikaans spionagetoestel

Foto ter illustratie: Twee straaljagers van het Chinese leger.
epa Foto ter illustratie: Twee straaljagers van het Chinese leger.
Twee Chinese gevechtsvliegtuigen zijn dinsdag gevaarlijk dicht bij een Amerikaans surveillancevliegtuig gekomen boven de Zuid-Chinese Zee. Dat meldde het ministerie van Defensie in de Verenigde Staten gisteren.

Volgens de Amerikanen moest de piloot van het spionagetoestel EP-3 Aries een stuk lager gaan vliegen om een botsing te voorkomen. Het marinetoestel voerde routinematige controles uit, aldus een woordvoerder, toen er twee Chinese J-11-straaljagers op minder dan 15 meter afstand kwamen.

Het incident zou zich hebben voorgedaan in internationaal luchtruim in het noorden van de zee, ten zuiden van Hong Kong. De Amerikanen spreken van "een onveilige onderschepping" en stellen een onderzoek in naar het incident. Daarnaast zeggen ze de Chinezen te zullen aanspreken via militaire en diplomatieke kanalen. Tussen de Amerikanen en Chinezen komt het de laatste maanden vaker tot confrontaties in de Zuid-Chinese Zee.

De VS en China zijn het oneens over de kwestie van de Zuid-Chinese Zee, een strategisch belangrijk gebied voor de wereldhandel. Peking claimt de zee bijna volledig, en negeert daarbij de aanspraken die landen als Vietnam, de Filipijnen, Maleisië en Brunei erop maken. De VS kiezen geen partij in het conflict, maar vinden wel dat het via de diplomatieke weg moet worden opgelost en gaan niet akkoord met de Chinese politiek van het voldongen feit.

Om zijn territoriale claims kracht bij te zetten heeft China eilanden in de Zuid-Chinese Zee omgevormd tot militaire bases. De VS voeren regelmatig operaties uit in de buurt van deze bases, om China te laten zien dat ze de aanspraken van het land op de Zuid-Chinese Zee niet aanvaarden.

 In de verklaring over het incident laat het ministerie van Defensie weten dat China het afgelopen jaar juist "veiliger en professioneler" was gaan vliegen.

Archieffoto: Een Amerikaans legervliegtuig landt op een vliegdekschip in de Zuid-Chinese Zee.
AP Archieffoto: Een Amerikaans legervliegtuig landt op een vliegdekschip in de Zuid-Chinese Zee.