Chinese scholieren kloppen nachtdiensten om voldoende Amazon Alexa-apparaten te produceren

Illustratiebeeld
AFP Illustratiebeeld
Dat het er niet bepaald vrolijk aan toe gaat achter de fabrieksmuren in China mag geen verrassing zijn. Maar om de productierichtlijnen te halen, gaat computerfabrikant Foxconn een stapje verder: schoolkinderen (jonger dan 18 jaar) worden er als stagiaires ingezet waarna ze overuren moeten kloppen en nachtshiften draaien voor een hongerloon. Dat blijkt uit gelekte documenten die de Britse krant The Guardian kon inzien.

Dat gebeurt in het bijzonder om voldoende Amazon Alexa-apparaten – de virtuele assistent die ontwikkeld werd door Amazon – te produceren. Interviews met de (jonge) werknemers en gelekte documenten van computerfabrikant Foxconn, een van de belangrijkste leveranciers bij Amazon, tonen aan dat meer dan 1.000 schoolkinderen van 16 tot 18 jaar oud, verplicht werden om nachtdiensten en overuren te draaien.

Xiao Fang (17) getuigt dat hij aanvankelijk acht uur per dag moest werken als stagiair, maar dat werden al snel tien uren per dag. En dat zes dagen in de week. In ruil voor het harde labeur krijgen de schoolkinderen gemiddeld 1,23 euro per uur.

Chantage

Voordat ze zulk zwaar werk leveren, lokt de fabriek de tieners met een gewiekste strategie. De schoolkinderen worden geronseld in scholen en technische hogescholen in de buurt van de fabriek. Hun leerkrachten worden betaald om de leerlingen de weg naar de fabriek te wijzen én worden geacht de onwillige leerlingen aan te moedigen zodat ze harder werken en dubbele shiften draaien. “Ik probeerde een manager duidelijk te maken dat ik geen overuren wilde maken”, aldus Fang. “De manager bracht mijn leerkracht op de hoogte en die waarschuwde me dat ik mijn stage bij Foxconn niet zou kunnen afmaken zonder die overuren. Dat zou vanzelfsprekend een impact hebben op mijn cijfers.”

Inmiddels werkt Fang al meer dan een maand tien uren per dag, zes dagen per week: “Ik had geen keuze. Ik moet dit maar gewoon ondergaan”.

(Lees verder onder de foto)

REUTERS

Arbeidswetgeving

De tieners worden als stagiaires ingeschreven. Zo probeert de fabriek de Chinese arbeidswetgeving die stelt dat het illegaal is om minderjarigen nachtdiensten en overuren te doen werken, te slim af te zijn. De kinderen mogen er als stagiaires aan de slag gaan, maar mogen geen overuren kloppen, laat staan dat ze ’s nachts mogen werken. “De schoolkinderen hebben allemaal de wettelijke leeftijd om in de fabriek te werken. Bovendien geven we hen een kans om praktische ervaring op te doen”, trachtte de Chinese computerfabrikant Foxconn zichzelf te verdedigen.

Eenmaal Foxconn geconfronteerd werd met de gelekte documenten die aantonen dat de schoolkinderen doelbewust worden ingezet om de productierichtlijnen te halen, gaf de fabrikant zijn fout toe. In een officiële mededeling belooft Foxconn “de situatie onmiddellijk op te lossen”. “We hebben de toezicht op het stageprogramma verdubbeld. Zo kunnen we zeker zijn dat stagiairs onder geen beding overwerken of ‘s nachts ingezet worden.”

Amazon reageerde inmiddels ook op het nieuws en zegt niet samen te willen werken met een fabrikant die de gedragscode schendt. “Indien die gedragscode geschonden wordt, ondernemen we de nodige stappen en vragen we op gepaste wijze te handelen”, aldus een woordvoerder van Amazon.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gunter Verleyen

  Ieder die bij Amazon koopt houdt dit systeem in hand en is mee verantwoordelijk, het gaat hier niet om consumentvriendelijk prijs van het product maar om maximalisering van dividend ten kostte van anderen; Ondertussen verkoopt Bezos zijn overgewaardeerde aandelen

 • Jan Verstrepen

  China het land van belofte, maar de werkelijkheid is anders, onwettige staat steun, torenhoge staatsschuld, kapot maken van het milieu, mensen als slaven gebruiken en zelf kinderen zijn niet veilig met die dictatuur. Kinderarbeid de grootste misdaad ooit en daar moeten onze bedrijven tegen concurreren, dus onze kinderen zullen ook kunnen beginnen met nachtwerk aangezien het ons niet stoort om die handel in leven te houden, Trumps heeft meer dan gelijk hier gaat de EU alles toelaten.

 • Ronny Martin

  oplossen? als amazon reageert zetten ze ze gewoon aan het werk op andere lijn... zelfde bedrijf als tijd terug maar toen onder de titel "apple" en denk dat je ver moet zoeken om geen foxconn onderdelen in je pc te hebben... Dat stukje china is geen probleem voor Trump.

 • maarten anthonis

  Foxconn is al meermaals betrapt met zulke feiten en komt er steeds met verontschuldigingen vanaf , en Amazon doet of hun neus bloed en kijkt de andere kant op , om dan verontwaardigd te reageren als het uitkomt. Geef ze beiden miljarden boetes, anders zal het met deze graaiers nooit ophouden , enkele superrijken met duizenden loonslaven, kan daar nu niemand íets aan doen. Walgelijk.

 • Wim Eggermont

  Globalism en onderaannemers met multinationals. Een echte vooruitgang voor Jan met de pet en hier zelfs studenten als slaven gebruiken. De aandeelhouders zijn content