Chinese sancties tegen Amerikaanse senatoren Ted Cruz en Marco Rubio

Marco Rubio, Ted Cruz, Chris Smith en Sam Brownback worden geviseerd door de Chinese overheid
AP Marco Rubio, Ted Cruz, Chris Smith en Sam Brownback worden geviseerd door de Chinese overheid
China heeft sancties getroffen tegen drie Amerikaanse parlementsleden, onder wie voormalige presidentskandidaten en Republikeinse senatoren Ted Cruz en Marco Rubio. De sancties komen er na de Amerikaanse sancties tegen Chinezen die volgens Washington verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren in de regio Xinjiang.

Behalve Rubio en Cruz worden ook Chris Smith, voor de Republikeinen lid van het Huis van Afgevaardigden, en ambassadeur Sam Brownback geviseerd. Die laatste is bij het Amerikaans ministerie van Buitenlandse zaken bevoegd voor internationale religieuze vrijheid.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag dat de Amerikaanse sancties "de Chinees-Amerikaanse relaties ernstig beschadigd hebben". Hij kondigde ook stappen aan tegen wat Peking beschouwt als Amerikaanse bemoeienissen in China's binnenlandse zaken. Peking gaf geen verdere details over wat de sancties precies inhouden, maar wilde wel kwijt dat ze "overeenkomen" met de Amerikaanse sancties.

Detentiekampen

De Amerikaanse eigendommen van vier hooggeplaatste Chinezen worden bevroren en hun visumaanvragen zullen geweigerd worden, liet Washington donderdag weten. Reden zijn de mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren in Xinjiang. De Chinese regering voert er een grootscheepse afluister- en interneringscampagne tegen die moslimminderheid. Volgens de Amerikaanse regering en buitenlandse onderzoekers heeft Peking de voorbije vier jaar zowat 1 miljoen Oeigoeren, maar ook Kazakken en andere etnische minderheden opgesloten in detentiekampen.

Lees ook:

China dwingt Oeigoerse vrouwen tot geboortebeperking om moslimbevolking in te perken

Zijn uw extensions van een Chinese moslima gepikt? Amerikanen onderscheppen 13 ton haar dat uit heropvoedingskampen zou komen (+)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.