Chinese premier waarschuwt de VS: "Handelsoorlog komt niemand ten goede"

De Chinese regeringsleider Li Keqiang
AFP De Chinese regeringsleider Li Keqiang
De Chinese regeringsleider Li Keqiang heeft de Verenigde Staten er vandaag voor gewaarschuwd dat "een handelsoorlog niemand ten goede komt". Hij deed dat enkele uren nadat de VS invoerheffingen op honderden Chinese producten hadden geactiveerd.

"Als een land de douanerechten wil verhogen, dan zal China daarop antwoorden om zich te verdedigen", aldus de Chinese premier. "Een handelsoorlog komt niemand ten goede, omdat hij de vrije handel en de multilaterale relaties schaadt."

Sinds middernacht (tijd in Washington) gelden invoerheffingen van 25 procent op voor 34 miljard dollar (29 miljard euro) aan Chinese producten. Er is sprake van meer dan 500 producten, waaronder ploegen, halfgeleiders en vliegtuigonderdelen.

China kondigde al aan dat het tegenmaatregelen zou nemen, en de Amerikaanse president Donald Trump wil nog meer heffingen invoeren.

Bovendien zou China een klacht ingediend hebben bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen de douanerechten van de VS. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel aangekondigd, zo meldt het nieuwsagentschap Nieuw China. 

Europese Unie

Li Keqiang had vandaag positieve woorden over voor de Europese Unie, als garantie voor het multilateralisme. "China steunt de Europese integratie en de eenheid van de Europese Unie", klonk het. "De EU ondersteunt het multilateralisme. Zonder Europa zou er geen wereldwijde ontwikkeling zijn."

De Chinese premier sprak zich uit in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, waar hij deelneemt aan een top van elf EU-landen en vijf Balkanlanden. Hij verzekerde dat die "16+1"-top niet tot doel heeft Europa te verdelen.

Rusland

Ook Rusland gaat belastingen heffen op de invoer van Amerikaanse producten. Het gaat om een vergelding op de Amerikaanse importheffingen op aluminium en staal, zo kondigde de Russische minister van Economie Maksim Oresjkin vandaag aan. De aankondiging volgt op een escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China. 

"De compensatiemaatregelen worden genomen in de vorm van extra douaneheffingen bij invoer, die gaan van 25 tot 40 procent van de prijs van de goederen", klinkt het. Oresjkin verwacht dat de heffingen 87,6 miljoen dollar zullen opbrengen. Ze gelden voor benodigdheden voor de olie- en gasindustrie, metaalindustrie en glasvezelbedrijven uit de VS.

Rusland beraadt zich bovendien over nog extra maatregelen tegen de VS, maar wacht op een beslissing van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Die zal moeten oordelen of de Amerikanen de WTO-regels met de voeten treden. De eerste heffingen die nu zijn aangekondigd, compenseren volgens Oresjkin maar deels de schade die voortkomt uit de Amerikaanse heffing op staal. Rusland raamt die schade op een half miljard dollar. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Latet

  Europa moet ook heffingen op voeren zoals de VS wil je deel uit maken van de vrije markt dan moet je met gelijke wapens spelen en niet onder de vleugels van de Chinese staat wand wij kunnen daar niet zelfstandig op de markt alles word gekontroleerd door de Chinse staat is het niet naar hun goesting dan vlieg je er uit dat is geen vrij handel heren dus heeft de VS gelijk taksen op voeren.

 • Verstraeten Dirk

  China,Azie,Europa doen dat denkbeeldig land DOOD als we maar doorzetten nu...

 • MICHELINE GEVERS

  VS, versus China, Rusland, Europa! Het einde is nog niet in zicht.

 • Jan Verstrepen

  Vooral hem niet, nu ze zullen nu heel de Europese industrie kunnen om zeep helpen en miljoenen mensen hun job laten verliezen ze zullen de Europese markt overspoelen met goedkope brol die ze nu niet meer aan de Amerikanen kwijt kunnen.