Chinese politie schiet 7 Tibetanen dood

UNKNOWN

De Chinese politie heeft in de zuidwestelijke provincie Sichuan minstens zeven Tibetaanse actievoerders doodgeschoten. Dat meldt het Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie vanuit India.

Slogans
Het protest ontstond vanmorgen na het ochtendgebed in een klooster in Ngaba, waar monniken de verboden Tibetaanse vlag ontrolden en slogans voor Tibetaanse onafhankelijkheid scandeerden. De politie stormde het klooster binnen en gebruikte traangas om de manifestatie te beteugelen.

Optocht
De monniken kregen evenwel steun van andere Tibetanen en duizenden actievoerders trokken op in de richting van het hoofdkwartier van het lokale bestuur. De politie zou op de massa hebben geschoten. Minstens zeven mensen kwamen om het leven, aldus het Centrum.

In Sichuan waren reeds extra veiligheidsmaatregelen van kracht. Zaterdag werden reeds tien monniken opgepakt na een gelijkaardige protestactie in een nabijgelegen klooster.


Protest uit Europa
Het Chinese geweld tegen de Tibetaanse actievoerders, dat volgens de regering in ballingschap al minstens tachtig mensen het leven kostte, lokte het voorbije weekeinde in verscheidene Europese hoofdsteden protest uit.

In Den Haag klom een demonstrant over het hek bij de Chinese ambassade, haalde de Chinese vlag naar beneden en hing de Tibetaanse vlag in de mast. De ordediensten moesten optreden toen een aantal demonstranten een hek omver trok.


Onder meer Duitsland, Frankrijk en Italië drongen er het voorbije weekeinde bij het regime in Peking op aan om een dialoog met de Tibetanen op te starten, duidelijkheid te verschaffen over de gebeurtenissen in de Tibetaanse gebieden en de mensenrechten te respecteren. (belga/edp)

In Lhasa is de oproerpolitie massaal aanwezig.
UNKNOWN In Lhasa is de oproerpolitie massaal aanwezig.