Chinese politie arresteert bijna 50 betogers na protest tegen verhoging studiegeld

Illustratiefoto.
iStock Illustratiefoto.
De Chinese politie heeft zaterdagnacht 46 mensen opgepakt na gewelddadige protesten tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld voor hun kinderen. Meer dan zeshonderd betogers waren verzameld voor het politiecommissariaat in Leiyang, een stad in de provincie Hunan, nadat hun protest enkele uren eerder door de politie was opgebroken.

De betogers wilden zaterdagmiddag protesteren tegen het verhoogde inschrijvingsgeld, maar de ordediensten braken die manifestatie meteen op. Een zeshonderdtal misnoegde manifestanten trok daarop naar het politiekantoor. Een vijftigtal heethoofden richtte daar vernielingen aan. Verschillende voertuigen zijn volgens de politie helemaal vernield, terwijl de agenten zelf bekogeld werden met flessen en stenen. De politie heeft 46 mensen opgepakt. 

De betoging is begonnen als protest tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld op een middelbare school in de stad. De ouders kregen plots het nieuws dat hun kinderen naar een duurdere privéschool gestuurd moeten worden, omdat er een probleem is met de slaapzalen in de goedkopere middelbare scholen in de stad. Daar zouden te hoge concentraties aan formaldehyde zijn vastgesteld, een gevaarlijke chemische substantie.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • rudolf jacobs

    hier lachen ze er niet mee smaad en arogantie wordt hier zwaar bestraft,en dit gaat een pak meer kosten dan het studiegeld,en laat mij u zeggen dit was al langer bezig niet van gisteren zodus ze waren verwittigd,merendeel van het volk staat hier achter de politie ,in tegenstelling tot belgie en europa