Chinese Nederlanders doen aangifte tegen radiostation en dj om discriminerend ‘viruslied’

Lex Gaarthuis in de Radio 10 studio.
ANP Kippa Lex Gaarthuis in de Radio 10 studio.
Leden van de Nederlands-Chinese gemeenschap hebben aangifte gedaan tegen de Nederlandse radio-dj Lex Gaarthuis en Radio 10 vanwege een discriminerend carnavalslied dat eind vorige week werd uitgezonden. Als reactie op het satirische lied, naar aanleiding van het coronavirus, is ook een petitie gestart die inmiddels 30.000 keer ondertekend is. 

Bij Discriminatie.nl, de plek in Nederland om discriminatie te melden, zijn maandag ruim drieduizend meldingen over het lied geteld. Een aantal van de klagers heeft aangifte gedaan, het is niet duidelijk hoeveel. “Het is nu aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of hier sprake is van discriminatoire groepsbelediging of het aanzetten tot discriminatie van of haat tegen Chinezen”, stelt Frederique Jans, voorzitter Discriminatie.nl. In het lied worden discriminerende termen gebruikt als ‘stink-Chinezen’. Ook wordt er opgeroepen om geen Chinese gerechten meer te eten. 

Lex Gaarthuis verontschuldigde zich al voor het lied. “Een aantal mensen voelt zich gekwetst en dit raakt me en vind ik heel vervelend voor de mensen die dit aangaat. Het is uiteraard niet de bedoeling van Radio 10 en zeker ook niet van ons als makers van het programma om iemand te kwetsen met dit programma-onderdeel of te discrimineren.’’

Meer dan een knipoog

Vincent Yeers, van origine Chinees, begon de petitie ‘We zijn geen virussen!’. De petitie is inmiddels ruim 30.000 keer getekend, waarvan 25.000 keer in Nederland. “Genoeg is genoeg”, is te lezen onder de petitie. “Ook wij zijn gewoon mensen. Het is nu tijd dat wij de discussie aangaan. Dit treft niet alleen iedereen die Chinees is, maar ook alle Nederlanders met een Aziatische achtergrond. Een ziekte, een virus, daar maak je geen grapjes over. Zouden we ook lachen als het lied over kanker zou gaan?” 

Yeers noemde het excuus van Gaarthuis slap. “Dit was meer dan een grapje met een knipoog. Dit ging veel verder.” Hij merkt dat Nederlanders met een Aziatische achtergrond dagelijks worden geconfronteerd met racisme en pesterijen. “In de kroeg roepen mensen me na. Ze noemen me Coronavirus of spleetogenvirus.” 

Het coronavirus heeft aan ruim negenhonderd mensen het leven gekost. De meesten slachtoffers overleden in de Chinese provincie Hubei, het epicentrum van de uitbraak.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jürgen Mouton

    Azië voor Aziaten, Afrika voor Afrikanen, Europa voor Europeanen. Veel minder miserie...