Exclusief voor abonnees

Chinese marine test ultramodern superkanon: "Angstaanjagend, Europa loopt hopeloos achter"

railgun of superkanon op Chinees landingsschip
Twitter railgun of superkanon op Chinees landingsschip
De Chinezen hebben voor het eerst een elektromagnetische railgun gemonteerd op een oorlogsschip. Dit superkanon schiet projectielen met een enorme snelheid op het doel af. VUB-professor Jonathan Holslag ziet een "angstaanjagende versnelling van de wapenwedloop". Hij waarschuwt ervoor dat Europa hopeloos achterophinkt.

De VS mag dan wel technologisch vooruitlopen op zijn concurrenten, China is wel het eerste land dat een elektromagnetische railgun op een landingsschip monteert om het te testen. "De Amerikanen hebben de kans verkeken om hun technologische voorsprong ook militair te verzilveren", zegt Chinakenner Jonathan Holslag. "Nochtans is militaire macht essentieel. Europa moet goed nadenken over haar rol hierin. De combinatie van de Europese zwakte en het vooruitdenken van China is angstaanjagend."

Het Type 072 II landingschip genaamd Haiyangshan uitgerust met wat lijkt op een elektromagnetische railgun.
rv Het Type 072 II landingschip genaamd Haiyangshan uitgerust met wat lijkt op een elektromagnetische railgun.

Het Chinese superkanon, waarvan vorige week de eerste beelden op sociale media opdoken, is een van de ultramoderne technieken die in volle ontwikkeling zijn en deel uitmaken van de versnelde wapenwedloop tussen de VS en China. De railgun is nog niet operationeel - noch bij de Amerikanen noch bij de Chinezen - maar de ambitie van China is groot. "De Chinezen zouden ons weleens kunnen verrassen", beweert Holslag. "Hun budgetten zijn immens. Ze willen dat dit superkanon binnen vijf à tien jaar operationeel is." En met zijn spectaculaire eigenschappen kan het Chinese superkanon - dodelijker dan bestaande wapens - de rest van de wereld wel degelijk pijn doen.

Je hebt 30% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis82 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Apatride

  Europa loopt achter op alle gebieden. We zijn juist goed om het OCMW van de wereld te spelen, voor de rest: übermediocriteit.

 • Dirk Kindt

  Europa i.p.v. slagkracht, dommekracht, vooral zijn verloederde leiders.

 • Gino Denil

  Europa kan nooit een conventionele oorlog winnen tegen landen als Rusland of China. Kijk gewoon strategisch eens naar de oppervlakte, de dichtheid van bewoning en het bevolkingsaantal. Verloren moeite dus om daar op in te zetten. Alleen nucleaire afschrikking kan een optie zijn. En als dergelijke vergelding ooit nodig zou zijn blijven we toch nog de grootste verliezer.

 • Kurt Janssens

  Europa ? Welk Europa ? Duitsland of Frankrijk , en voor de rest zijn het meelopers ..

 • serge donni

  europa.....hahaha die steken hun geld liever in het ophalen en plaatsen van "vluchtelingen" uit de hele wereld.....arm en verloederd europa.