Chinese journaliste die afgelikte vragen beu is, laat dat duidelijk merken. Tot de staatscensuur ingrijpt

Afwijken van het script, dat is er niet bij op het jaarlijkse Chinese Volkscongres, dat twee weken duurt. Tijdens het evenement in Peking, waarbij de Chinese president Xi Jinping meer macht heeft gekregen, kunnen journalisten vragen stellen, maar verder dan een kritiekloze show wordt het meestal niet. Beelden van een journaliste die het duidelijk oneens is met de gang van zaken, zijn dan ook viraal gegaan, tot de Chinese censuur ingreep.

45 seconden duurde de vraag die de 'buitenlandse' journaliste Zhang Huijun van tv-zender American Multimedia Television (AMTV) stelde. Wil Huijun wilde weten, interesseert eigenlijk niemand, te meer omdat het een van de vele gescripte en weinig kritische vragen waren die de top van de Chinese Communistische Partij kreeg voorgeschoteld.

Huijuns houding schoot dan ook in het verkeerde keelgat bij Liang Xiangyi, journaliste bij de financiële nieuwsdienst Yicai. Die fronste haar wenkbrauwen en rolde net iets te opvallend met haar ogen om te tonen dat ze het oneens was met de vraagstelling. 

Meteen nadat het korte fragmentje live op tv werd uitgezonden, ging het al viraal op het Chinese internet. Duizenden gebruikers stuurden gifjes van het fragment naar elkaar door, de namen van beide journalistes werden duchtig opgezocht. Het clipje ging viraal op de berichtendienst WeChat, en op Sina Weibo, de Chinese variant van Twitter, werd Liang Xiangyi meteen trending. Parodieën tierden welig, tot de Chinese censuurdiensten ingrepen. Zoekopdrachten naar het clipje of een van beide journalistes werden geblokkeerd. 

AMTV is officieel een Amerikaanse tv-zender die de toestemming krijgt van de Chinese staatstv-zender CCTV om zijn beelden uit te zenden. Critici zien in het tv-kanaal echter een propagandazender van de Chinese overheid. 

De journaliste keek bedenkelijk bij de weinig kritische vraag van haar collega.
rv De journaliste keek bedenkelijk bij de weinig kritische vraag van haar collega.14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Van Rompaey

  Kan dat hier ook in de zevende dag?

 • Jan Verstrepen

  China het land van belofte voor gewetenloze speculanten en poen pakkers een van de grootste dictaturen ter wereld, mens, kind, dier, milieu, planeet, niets heeft daar waarde en alle smeerlapperij is goed zolang de juiste handjes maar gesmeerd worden. De EU keek ernaar en stond erbij.

 • André Ducournau

  De censuur in China gaat erg ver. Maar ook in vrije landen zoals het onze worden vragen van journalisten vaak eerst voorgelegd aan politici of stelt men geen kritische vragen. En je hebt politici die niet meer ingaan op vragen van journalisten maar gewoon via Facebook communiceren, waar ze omringd worden door eensgezinden en kritiek bedolven wordt onder haatreacties en beledigingen.

 • Bernard Vandenberghe

  Je kunt goed zien dat bepaalde fragmenten aan elkaar gemonteerd werden, haar reaktie is minstens 3 maal dezelfde.

 • Stephen Schelfhout

  China doet die publiekelijk. Er zijn zoveel landen in de wereld dat hetzelfde doen maar op een schijnheilige manier.