Chinese ambassade waarschuwt voor onbekende longziekte “dodelijker dan coronavirus” in Kazachstan

Het Kazachse ministerie van Gezondheidszorg ontkent het bestaan van zo’n nieuwe longziekte

AFP
Een waarschuwing van de Chinese ambassade voor een longziekte in Kazachstan die dodelijker zou zijn dan Covid-19, wordt door dat laatste land weggewuifd. De Chinese ambassade in het Centraal-Aziatische buurland Kazachstan meldt dat er sinds medio juni een "aanzienlijke toename" is in het aantal longontstekingen.

“Het sterftecijfer van deze ziekte is veel hoger dan bij het nieuwe coronavirus. En het virus dat tot deze ziekte leidt, moet nog geïdentificeerd worden”, zo luidde de waarschuwing van de Chinese ambassade in Kazachstan. Er zouden reeds 1.722 mensen aan zo’n longontsteking, veroorzaakt door het nieuwe virus, zijn overleden. Onder de doden zouden ook Chinezen zijn. 

Of de Chinezen in hun verklaring verwijzen naar een virus dat gerelateerd is aan het nieuwe coronavirus, of naar een andere virusstam is niet duidelijk. Volgens de Chinese ambassade zouden de Kazachse autoriteiten bezig zijn met een vergelijkende studie. 

“Nepnieuws”

"Nepnieuws", luidde de reactie van het Kazachse ministerie van Gezondheidszorg op de berichten in de Chinese media die waren gebaseerd op de verklaringen van de ambassade. Volgens het ministerie werden de longontstekingen veroorzaakt door gekende bacteriën, schimmels en virussen. "De informatie die sommige Chinese media publiceren over een nieuwe soort longontsteking in Kazachstan is incorrect", aldus het ministerie.

Kazachstan, dat deze week voor de tweede keer strenge maatregelen invoerde om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, heeft tot nu toe bijna 55.000 besmettingsgevallen geregistreerd en 264 doden door het coronavirus. Het aantal nieuwe besmettingsgevallen in het laatste etmaal stond gisteren op een recordhoogte van 1.962.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • johan aerts

    Daar in China is wel degelijk meer aan de hand dat tot nog toe werd gedacht. Is het niet het best alle invoer van uit China stop te zetten ?