Chinese als eerste op Mount Everest na lawine

Voor het eerst sinds de lawine die vorige maand aan 16 sherpa's het leven kostte, heeft een klimmer vanuit Nepal de Mount Everest bedwongen.
AP Voor het eerst sinds de lawine die vorige maand aan 16 sherpa's het leven kostte, heeft een klimmer vanuit Nepal de Mount Everest bedwongen.

Voor het eerst sinds de lawine die vorige maand aan 16 sherpa's het leven kostte, heeft een klimmer vanuit Nepal de Mount Everest bedwongen. De 40-jarige Chinese Wang Jing bereikte vanmiddag bij goed weer de 8.850 meter hoge top van de hoogste berg in de wereld. Dat meldt een ambtenaar van het Chinese ministerie van Toerisme.

Zij beklom de Mount Everest met 5 sherpa's langs de zuidoostelijke kam. Na de lawine gingen sherpa's in staking. Vele expedities moesten worden afgelast, omdat buitenlandse klimmers niet zonder hen kunnen.

Sinds de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay in 1953 voor het eerst de top bereikten, hebben meer dan 4.000 mensen de berg bedwongen. Meer dan 250 klimmers zijn bij de poging daartoe omgekomen.