Chinese activist Hu Jia vervolgd voor schending openbaar gezag

De vooraanstaande Chinese burgerrechtenactivist Hu Jia zal zich volgende dinsdag wegens "aanstichting tot ondermijning van het openbaar gezag" voor de rechtbank moeten verantwoorden. Zijn advocaten zijn slechts zes dagen voor het begin van het proces op de hoogte gebracht van de datum, aldus de mensenrechtenorganisatie Chinese Human Rights Defenders (CHRD) vandaag.

Geen eerlijk proces
De late mededeling beschouwt de verdediging als een "opzettelijke poging" van de overheid om een gepaste voorbereiding op het proces reeds door het korte tijdsbestek onmogelijk te maken. Het gerecht heeft hen ook pas dinsdag inzage in de stukken toegestaan. De mensenrechtenorganisatie stelt dat Hu Jia geen eerlijk proces te wachten staat.

Onschuld
De 34-jarige burgerrechtenactivist uit Peking, die zich ook voor de rechten van met hiv besmette mensen inspant, werd eind december gearresteerd. In de eerste twee maanden hechtenis werd Hu Jia 47 maal verhoord, berichtte de organisatie. De verhoren duurden telkens tussen de 6 en 14 uur en werden meestal 's nachts afgenomen, om hem door slaapgebrek tot bekentenissen te bewegen. Hu Jia heeft zijn onschuld staande gehouden, maar verklaarde verschillende artikels te hebben geschreven en interviews aan buitenlandse media te hebben gegeven.

De organisatie stelt dat Hu Jia enkel voor de uitoefening van zijn rechten op de vrijheid van meningsuiting en zijn vreedzame inzet tegen de schending van mensenrechten vervolgd wordt. (dpa/afp/ka)