Chinees zwemt 1.200 kilometer door vervuilde rivier naar Wereldexpo

AFP
Een Chinese man van 56 jaar is begonnen aan een 1.200 kilometer lange zwemtocht langs de zwaar vervuilde Yangtze-rivier om vanuit zijn woonplaats Wuhan tot de Wereldexpo in Shanghai te raken.

Bao Zhengbing, een China Telecom-medewerker, zegt dat hij al zijn hele leven van zo'n zwempartij droomt. "Eindelijk zal ik naar Shanghai gaan, de Expo zien en mijn kinderdoom vervullen", zegt hij. "Als knaap van 12 reisde ik per schip naar Shanghai. De wonderbaarlijke landschappen onderweg zijn nooit meer uit mijn gedachten verdwenen."

Kankerverwekkend
De man zal wellicht ontdekken dat de rivier die hij wil volgen flink veranderd is sinds zijn jeugd. De Yangtze is slachtoffer van industriële vervuiling en kreeg van natuurbeschermers het label 'kankerverwekkend' mee.

"Ik snap dat het gevaarlijk is", zegt Bao, die een verklaring ondertekende waarin hij de volledige verantwoordelijkheid voor het avontuur op zich neemt. De man hoopt zo'n 40 kilometer per dag af te leggen, en na 35 dagen in Shanghai aan te komen. (hlnsydney/tw)