Chinees leger verzamelt troepen nabij Hongkong: vrees voor interventie neemt toe

Tientallen voertuigen van het Chinese leger verzamelen aan een stadion nabij Hongkong.
AFP Tientallen voertuigen van het Chinese leger verzamelen aan een stadion nabij Hongkong.
Duizenden Chinese militairen zijn donderdag samengekomen in een stadion in Shenzhen, de Chinese metropool vlakbij de grens met Hongkong. Buiten het stadion stonden vele tientallen legertrucks en geblindeerde voertuigen voor troepentransport. Het doet de vrees voor een militaire interventie in het al wekenlang onrustige Hongkong toenemen. 

Het protest in Hongkong begon op 9 juni tegen een intussen opgeschorte wet waardoor criminelen uitgeleverd zouden kunnen worden aan China. De betogers willen dat de wet definitief wordt begraven. Ook willen ze dat regeringsleider Carrie Lam verdwijnt, en dat haar opvolger verkozen wordt en niet door Peking aangeduid zoals dat gebruikelijk is.

Het is niet duidelijk of de troepenverzameling een drukkingsmiddel is, of dat er concrete plannen zijn om tussenbeide te komen indien de protesten in Hongkong aanhouden. 

De troepenmobilisatie is onder meer ook te zien op satellietbeelden.
AP De troepenmobilisatie is onder meer ook te zien op satellietbeelden.

Het Chinese leger wordt in principe niet geacht zich te mengen in de zaken in Hongkong, dat een speciale administratieve regio van China is, maar het kan dat wel doen indien de Hongkongse autoriteiten dat vragen. 

Tekenen van terrorisme

China zal indien nodig zijn macht gebruiken om de protesten in Hongkong neer te slaan, als de situatie verder verslechtert. Volgens de Chinese ambassadeur in Londen zijn er “tekenen van terrorisme herkend” onder sommige demonstranten, zo zei Liu Xiaoming vandaag tegen verslaggevers.

“Als de situatie ernstiger wordt, dan zal de centrale overheid niet op haar handen blijven zitten en toekijken”, aldus Lui. “We hebben voldoende mogelijkheden en macht binnen wettelijke grenzen om de onrust neer te slaan.”

Hij bekritiseerde de demonstranten en noemde hun optreden ernstig en gewelddadig, “waarin al kenmerken van terrorisme waar te nemen zijn”.

Liu: “De regering van China zal nooit toestaan dat enkele gewelddadige wetsovertreders Hongkong meesleuren langs een gevaarlijke weg, langs het ravijn.”

REUTERS

Vrees voor recessie

De aanhoudende protesten in Hongkong hebben ook weerslag op de economische groei in de financiële hub. De speciale Chinese regio heeft fors gesneden in de groeiverwachtingen van de economie voor dit jaar.

De economie komt volgens de jongste prognose vrijwel tot stilstand, met een groei van tussen de 0 en 1 procent. Eerder rekende het bestuur van Hongkong op een groei van tussen de 2 en 3 procent.

Het snijden in de groeiverwachting komt niet helemaal als een verrassing. In het tweede kwartaal kromp de Hongkongse economie ten opzichte van het eerste kwartaal. Gevreesd wordt voor een recessie. Die is een feit als ook in het derde kwartaal economische krimp wordt genoteerd.

Het bestuur van de vroegere Britse kolonie heeft om de economie te stutten een steunprogramma aangekondigd met een waarde van 19,1 miljard Hong Kong dollar, ongeveer 2,2 miljard euro. Er komen onder meer subsidies voor armen en bedrijven.

De demonstraties voor meer democratie en tegen de toenemende invloed van China in Hongkong duren al maanden. De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat China eerst een humane oplossing moet vinden voor Hongkong voordat er een handelsdeal kan komen.

Chinees-Amerikaanse handelsoorlog

De Amerikaanse president Donald Trump koppelt de crisis in Hongkong dan weer aan het Chinees-Amerikaanse handelsconflict. De Chinese president Xi Jinping zou de actievoerders in Hongkong persoonlijk moeten ontmoeten. Op die manier zou het Chinese “probleem” met de voormalige Britse kroonkolonie op een goede manier opgelost kunnen worden. 

De Verenigde Staten hopen op een vredevolle oplossing voor de onrust en roepen bij monde van president Trump de Chinese leider Xi Jinping op de zaak naar zich toe te trekken. “Als president Xi de actievoerders rechtstreeks en persoonlijk zou ontmoeten, zou er een goed en verstandig einde gemaakt worden aan het probleem met Hongkong. Daar twijfel ik niet aan! “, schreef Trump donderdag op Twitter. Eerder had hij Xi al de hint gegeven de crisis op een “menselijke” manier op te lossen.

Wat Trump ook deed, was de kwestie koppelen aan de handelsoorlog die Washington en Peking aan het uitvechten zijn. Verwijzend naar zijn beslissing om de heffing van eerder aangekondigde invoertarieven uit te stellen tot december, schreef Trump dat in China miljoenen banen verloren gaan en dat duizenden bedrijven het land aan het verlaten zijn. “Natuurlijk wil China een akkoord sluiten. Maar laat hen eerst op een menselijk manier met Hongkong werken”, schreef hij.

Een reactie uit China is er nog niet gekomen, maar de Chinese ambassadeur in Londen, Liu Xiaoming, liet donderdag in een gesprek met internationale media verstaan dat Hongkong niet het voorwerp van een ruilhandel kan uitmaken. Hij leek ook de suggestie van Trump om de crisis op een humane manier op te lossen naast zich neer te leggen door te waarschuwen dat Peking over “genoeg oplossingen en genoeg macht beschikt om protesten snel de kop in te drukken” wanneer de situatie niet langer “controleerbaar” zou zijn.

AFP
AFP88 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Van Schelvergem

  Onder Chinees of Russisch bewind is ook geen pretje en zeker als je graag je mening zegt en kritiek hebt.

 • danny buyse

  Franky Puystjens, u slaat de nagel op de kop en u hebt door wat de anderen niet door hebben. De uitleveringswet is teniet gedaan en er zal niet geraakt worden aan hun rechten en vrijheid. De burgers van Hongkong zijn niet meer dan de anderen en moeten ook zoals iedereen voor het rood licht stoppen.

 • lucien lemahieu

  goed. orde en tucht moet er heersen.

 • Peter Janssens

  Als de politie op de gele vestjes klopt dan is er niks aan-de-hand voor deze krant , gebeurt het in China dan is het een dictatuur ! Twee maten en twee gewichten !

 • Danny De Graeve

  Waar is VS? Ja die moeten nu wel heel braaf zijn en mooi in de pas lopen.