Chinees jurkje op eindejaarsbal zorgt voor opschudding

Twitter
In Amerika en op de sociale media heeft een tiener voor veel opschudding gezorgd toen ze ervoor koos een traditionele Chinese jurk te dragen op haar eindejaarsbal op 21 april. De 18-jarige Keziah Daum werd verguisd omdat ze als Amerikaanse zonder Chinese roots zich niet zomaar traditionele Chinese klederdracht kon toe-eigenen. Ze werd beschuldigd van latent racisme. 

Keziah Daum zal volgende keer twee keer nadenken wanneer ze gaat winkelen. Op zoek naar een bijzondere jurk voor het dansbal waarmee Amerikanen traditioneel hun middelbare school feestelijk afsluiten, viel haar oog op een vuurrode cheongsam of qipao, een traditionele Chinese jurk. 

"Ik wilde iets dragen wat unieker en opvallender was, maar ook betekenisvoller. Ik ben dan op zoek gegaan in een vintage-winkel en vond daar deze traditionele Chinese jurk. Ik vond 'm onmiddellijk heel mooi. Ik had bovendien het gevoel door die jurk te dragen ik mijn bewondering en waardering uitdrukte voor andere culturen en de schoonheid die ze vertegenwoordigen", vertelde Daum aan de Amerikaanse krant The Washington Post. 

Daum verscheen op het bal in de qipao en plaatste trots enkele foto's op Twitter, waarna ze in een mediastorm belandde. 

Niet iedereen was het eens met haar keuze van jurk. "Mijn cultuur is NIET jouw baljurk", reageerde Jeremy Lam. 

Dat 'zijn' cultuur nu ten prooi valt aan het Amerikaans consumentisme typisch voor een bevoorrechte blanke klasse, maakt volgens hem deel uit van de koloniale ideologie.  

Iemand anders zei dat dit niet ok was. "Ik zou geen traditionele Koreaanse, Japanse of eender welke andere traditionele kledij dragen en ik ben Aziatisch. Ik zou ook geen traditionele Ierse, Zweedse of Griekse kledij dragen. Er zit veel geschiedenis achter die kledij. Triestig", tweette Jeannie. 

Nog een andere Twitter-gebruiker zei: "Draag het gewoon niet wanneer je niet Chinees bent... dit is niet iets voor een verkleedfeestje".

Vanuit China klonk het echter anders. De South China Morning Post schrijft dat dit voor veel Chinese commentatoren geen geval is van "cultural appropriation",  waarbij een geprivilegieerde groep zijn onderdrukking van andere culturen uit door het zich toe-eigenen en commercialiseren van bepaalde elementen, maar wel "cultural appreciation", of appreciatie voor de Chinese cultuur. Veel Chinezen voelden zich vereerd door de kledingkeuze van Daum. 
30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kurt Steemans

  En dat in 'the land of the free'

 • jean petermans

  Ben blij dat ik niet in zo'n hypocrietisch land leef.

 • Pim Pauwels

  this is great america!! zo zie je maar waar die hun verstand zit! draag toch wat je wil of niet, zoals ze allemaal zeggen : It's a free country!!!!

 • Ronny Baute

  Weer een politiek correcte storm in een glas water.

 • Annelies Vandenbroeck

  Dat meisje doet iets positief en krijgt de wind van voren. Ik heb in China ook kleding laten maken die ik nog steeds draag voor een evenement, so what, wat is daar verkeerd aan? Ik draag thuis s avonds een Egyptisch geborduurd kleed. Voel mij daar goed bij. Ik vind die klederdrachten super mooi en heb er respect voor.