Chinees betaalt 2,1 miljoen euro voor lunch met miljardair Warren Buffett

Warren Buffett.
GETTY Warren Buffett.
De topman van een Chinees bedrijf dat online-spelletjes maakt, telt maar liefst 2.110.371,31 euro neer voor een lunch met de Amerikaanse miljardair Warren Buffett. De ondernemer mag zeven vrienden meenemen voor de drie uur durende lunch in steakrestaurant Smith & Wollensky in New York.

Zhu Ye, voorzitter van het in Peking gevestigde Dalian Zeus   Entertainment Co, won het zeer dure etentje tijdens een vijfdaagse veiling op eBay. Hij haalde de lunchbijeenkomst met een van 's werelds rijkste mensen binnen door als hoogste van de 76 deelnemers te bieden.

De jaarlijkse veiling wordt gehouden om geld in te zamelen voor de Glide Foundation. Deze organisatie zet zich in voor hulp aan de armen en daklozen in de wijk Tenderloin in San Francisco.

De veiling werd voor de zestiende keer georganiseerd. Het miljoenenbedrag dat Zhu Ye betaalt, is overigens geen record. In 2012 haalde de veiling op eBay 3,110,021.21 euro op. De 16 liefdadigheidsveilingen hebben tot nu toe 18,1 miljoen euro opgebracht.

Toch waren de initiatiefnemers blij met het bedrag dat de Chinese zakenman over had voor de lunch. 'We waren dolgelukkig toen het bedrag bekend werd', zegt dominee Cecil Williams, een van de oprichters van Glide.

Opstapje

Investeerder Buffett, goed voor 62,2 miljard euro, zal over alles praten tijdens het eten. Van zijn liefdadigheidswerk tot zijn zeer succesvolle leven. Maar over één onderwerp zal hij beslist zwijgen: wat hij nu overweegt te kopen, of te verkopen.

De miljoenenlunch kan soms een opstapje betekenen voor de deelnemer. Zo betaalde Ted Weschler in 2010 en 2011 zo'n 4,5 miljoen euro voor een gesprekje met Buffett. Hij maakte zoveel indruk, dat de miljardair hem in dienst nam als manager bij Berkshire Hathaway, het in Omaha gevestigde investeringsbedrijf van Buffett. 

Buffett staat op de Forbes-lijst van 's werelds rijkste mensen op de derde plaats. In de VS staat hij op de tweede plaats. Zijn investeringsvehikel Berkshire was in 2013 goed voor een omzet van 164 miljard euro.