China wil zieken onderbrengen in leeg flatgebouw in Hongkong, betogers steken gebouw in brand

AP
Betogers hebben vanavond met molotovcocktails gegooid naar een leegstaand gebouw in Hongkong dat zou worden ingericht als quarantainezone voor mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. De lobby van het gebouw stond in brand bij aankomst van de brandweer. 

Deze daden van vernieling vormden een ernstige bedreiging voor de mensen die ter plaatse waren", aldus de politie van Hongkong.

In Hongkong werden tot nu toe zes gevallen van besmetting met het coronavirus vastgesteld. De autoriteiten beschouwen het virus als een "noodtoestand" en kondigden gisteren een reeks maatregelen aan, waaronder het inrichten van het leegstaande gebouw in de wijk Fanling als voorlopige quarantainezone. Het gaat om een nieuwe woonblok. 

Protest tegen quarantainecentra

Aan dat gebouw kwamen vandaag tientallen mensen protesteren. Sommigen blokkeerden de straat en gooiden met molotovcocktails. De politie moest tussenbeide komen. 

Volgens sommige betogers zou het gebouw te dicht bij hun huis staan, andere kloegen dat de toekomstige bewoners zo hun flat zouden kwijtraken. 

De plannen om het gebouw te gebruiken zijn voorlopig opgeschort, liet het centrum voor gezondheidsbescherming naderhand weten. Er werd al een quarantainecentrum ingericht in een park, verder weg van de stad, en er zouden er nog kunnen komen in twee andere parken.

Betogers werpen een barricade op.
REUTERS Betogers werpen een barricade op.
Brandweermannen blussen de brand in de lobby.
AP Brandweermannen blussen de brand in de lobby.
AP