China wil met filmpje bewijzen dat “dode” muzikant in heropvoedingskamp nog leeft

Abdurehim Heyit.
Twitter/CRI Türkçe Abdurehim Heyit.
Een Chinese omroep heeft beelden getoond die moeten bewijzen dat de Oeigoerse dichter en muzikant Abdurehim Heyit springlevend is. Dat gebeurde nadat Turkije de vermeende dood van de man had veroordeeld. Er wordt echter getwijfeld aan de echtheid van het filmpje. 

Een man die beweert Heyit te zijn maakt zijn opwachting in een filmpje van 26 seconden dat is verspreid via China Radio International. “Het is vandaag 10 februari 2019'', vertelt de man, die gekleed is in een grijze trui. “Er loopt een onderzoek naar me vanwege vermeende overtredingen van de nationale wetgeving. Ik verkeer in goede gezondheid en ben nooit mishandeld.”

Heropvoedingskampen

Het filmpje is online gezet na kritiek vanuit Turkije. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken had zaterdag de behandeling van de Oeigoeren in China gehekeld.

De Oeigoeren zijn een volk van Turkstalige moslims uit het voormalige Oost-Turkestan, nu de Xianjiang-regio in China. Het volk staat onder streng toezicht van de Chinese autoriteiten, die vele Oeigoeren beschuldigen van separatisme. Volgens de Turkse overheid belanden “miljoenen” mensen om die reden in ‘heropvoedingskampen’. 

“Het is niet langer een geheim dat meer dan een miljoen Oeigoerse Turken worden onderworpen aan martelingen en politieke hersenspoeling in concentratiecentra en gevangenissen”, zei een woordvoerder volgens staatspersbureau Anadolu. Dat zou ook met bekende dichter en muzikant Abdurehim Heyit gebeurd zijn, volgens de woordvoerder. De man zou bovendien in gevangenschap zijn overleden.

“Verdacht”

Het filmpje van Heyit zou moeten bewijzen dat het nieuws van zijn dood niet klopt. Maar niet iedereen is overtuigd van de authenticiteit van de video. Nury Turkel, voorzitter van de Amerikaanse hulporganisatie ‘Uyghur Human Rights Project’, zegt aan BBC dat de video “verdachte” elementen vertoont. Het zou volgens hem niet moeilijk zijn om het filmpje te bewerken, aangezien de Chinese overheid over genoeg “technologische voordelen” beschikt. 

Volgens Amnesty International werd de muzikant opgepakt wegens de tekst van één van zijn liedjes. Het lied, getiteld “Vaderen”, is gebaseerd op een Oeigoers gedicht waarin de jongere generaties gevraagd worden om de offers van hun voorvaderen te respecteren. De Chinese autoriteiten concludeerden op basis van de tekst dat Heyit een terroristische bedreiging vormde, aldus Amnesty International. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.