China wil koste wat kost herenigen met Taiwan en ziet "gebruik van geweld" als optie

"We maken niet de belofte om afstand te doen van het gebruik van geweld en behouden de mogelijkheid om alle noodzakelijke maatregelen te nemen”, schrijft China in het witboek.
AP "We maken niet de belofte om afstand te doen van het gebruik van geweld en behouden de mogelijkheid om alle noodzakelijke maatregelen te nemen”, schrijft China in het witboek.
China is niet van plan om zomaar "afstand te doen van het gebruik van geweld" bij zijn ambitie om zich te herenigen met Taiwan. Dat staat in het witboek van de Chinese regering over de militaire strategie van de volksrepubliek.

"China moet en zal herenigd worden", zo staat in het document, dat vandaag door Peking openbaar werd gemaakt. "We maken niet de belofte om afstand te doen van het gebruik van geweld en behouden de mogelijkheid om alle noodzakelijke maatregelen te nemen." De "volledige hereniging" tussen China en Taiwan wordt omschreven als "essentieel voor het realiseren van de nationale verjonging". Daarmee herhaalt Peking wat het eerder dit jaar ook al zei: de Taiwanese onafhankelijkheid zou het land alleen maar “rampspoed” brengen

China erkent de onafhankelijkheid van Taiwan niet. Peking beschouwt het eiland als een afvallige provincie. 

In het witboek wordt wel gesteld dat de dreiging niet gericht is tegen Taiwanese "landgenoten". Wel worden separatistische activiteiten en de "inmenging van externe krachten" geviseerd. Wellicht wordt met die laatste term onder meer verwezen naar de VS, die deze maand nog een wapenverkoop aan Taiwan ter waarde van twee miljard dollar goedkeurden. 

Amerikaanse inmenging
De VS worden wel vaker aangehaald in het document. Zo stelt het Chinese witboek dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten met hun militaire aanpak zorgen voor meer onzekerheid in Azië. Het "unilaterale beleid" van Washington "heeft de competitie tussen grote landen uitgelokt en intenser gemaakt", staat er. Ook wordt gesteld dat de inzet van een Amerikaans raketafweersysteem in Zuid-Korea het regionaal strategisch evenwicht "ernstig ondergraaft".

In een reactie op het witboek heeft Taiwan alvast Peking opgeroepen om "af te zien van het geweld en van andere irrationele middelen".
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan De Korte

  Robrecht Peeters en is de USA, Europa beter? USA wilt wereldheersers zijn. De EU steunt de anarchie in Venezuela maar niet in Catalonië. Toen de vroegere Oostbloklanden uiteen vielen was men er als de kippen bij om alle landen te erkennen. Zeg mij eens wat is het verschil?

 • jos gompel

  China zal zowel militair als economisch de macht naar zich toetrekken ook hier zal dit gebeuren maar eerder dan op economisch vlak.

 • Gunter Verleyen

  Misschien effekes eerst de mening vragen van de Taiwanezen voor men hier opinies lanceert

 • robrecht Peeters

  China laat steeds meer in de kaarten kijken met duidelijk lak van wat de wereld ervan denkt en zeker de VS welke met haar Pacificische oorlogsvloot Taiwan uit Chinese handen houdt. Maar ook in Japan slaapt men niet meer zo zacht daar de Chinezen Nanjing, waar de Japanners tienduizenden Chinese burgers levend begroeven, duidelijk niet vergaten. Tijd dat de wereld China ziet zoals het is een bedreiging,alles toelaten acht van bedrijfsspionage tot oorlog

 • Jef Heffens

  @Luke Vincke: Je moet eens verdiepen Russische en Oost-Europese geschiedenis. Oekraïne is nu een onafhankelijk land. Het was ook een tijd bij Polen en 1892 heeft Rusland het ingelijfd. Onder Stalin werden trouwens een klein 10 miljoen Oekraïners uitgemoord, dat was Stalin zijn politiek om Oekraïne Russische te maken. Stalin heeft ook 70% van de Krim Tartaren uitgemoord met hetzelfde doel.