China wil internationale standaard voor gegevensbeveiliging

REUTERS
China pleit voor een internationale standaard op het gebied van gegevensbeveiliging. Zo hebben de Chinezen regels opgesteld om te voorkomen dat buitenlandse regeringen data uit andere landen kunnen stelen. Het is een reactie op de Amerikaanse beschuldigingen dat diensten zoals TikTok en WeChat gebruikersinformatie delen met Peking.

De Chinese regering claimt dat het met de plannen de internationale samenwerking wil verbeteren in een tijd waarin "individuele landen andere landen pesten en op bedrijven jagen", aldus minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. De Amerikaanse president Donald Trump zette naast de app TikTok ook al Huawei en Tencent op een zwarte lijst, omdat ze een gevaar voor de nationale veiligheid zouden vormen.

De Chinese eigenaar van TikTok, ByteDance, heeft tot 15 september om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen. Daarna wordt de filmpjesapp verboden in de Verenigde Staten. Onder meer Microsoft zou samen met supermarktconcern Walmart in de race zijn voor de overname.

De door China opgestelde internationale regels passen in een langere traditie van het proberen te beheersen van informatiestromen die het land binnenkomen. De regering controleert en censureert het internet en beperkt onder meer al jarenlang de toegang tot onder meer Twitter en Facebook.

Lees ook: Walmart ziet TikTok mogelijk als de route om Amazon aan te pakken
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bart Janssens

    Helemaal niet mee eens. Dit zorgt er tevens voor dat dezelfde beveiliging door iedereen gebruikt moet worden en hierdoor makkelijker te omzeilen is.

  • Jozef Willem Hazel

    Dit is inderdaad een uitstekend initiatief. Het beantwoord volkomen aan de geest van de Verenigde Naties, het internationaal overkoepelend gezagsorgaan dat na WO II speciaal in het leven geroepen werd ter bevordering van de wereldvrede en de samenhorigheid van volkeren en landen. Het Chinees voorstel is een fijne diplomatieke zet en een aansporing tot internationale solidariteit die de pretenties van enkele dominerende landen overstijgt.

  • Kaan Aben

    Zou een geweldig initiatief zijn en zou heel jammer zijn als Europa en de VS hier niet op ingaan. Dit is zeker al een stap in de goede richting. Indien we dit niet doen is er enkel chaos mogelijk met de richting die we ingaan.