China wil 100.000 eenden inzetten tegen sprinkhanenplaag in Pakistan

Illustratiefoto.
AFP Illustratiefoto.
China bereidt zich voor om 100.000 eenden in buurland Pakistan uit te zetten om het land te helpen de sprinkhanenplaag te bestrijden. Volgens de experts in China kan een eend wel meer dan 200 sprinkhanen per dag eten.

Begin deze maand heeft het Zuid-Aziatische Pakistan een nationale noodtoestand uitgeroepen naar aanleiding van de hoogste aantal sprinkhanen in 20 jaar in het land. De insecten vreten al de landbouwgronden helemaal kaal.

Als oplossing wil de Chinese overheid nu eenden als “biowapen” inzetten. Lu Lizhi, een hoofdonderzoeker bij de Zhejiang Academy of Agricultural Sciences zegt aan BBC dat eenden de perfecte natuurlijke verdelgers zijn voor de sprinkhanen. “Eenden blijven altijd in groep, waardoor ze makkelijker te beheren zijn dan kippen”, die overigens ook overwogen werden om in te zetten. Kippen kunnen ongeveer 70 sprinkhanen per dag eten, terwijl eenden drie keer zoveel verorberen.

De komende maanden zal de Chinese overheid in een van zijn provincies de eenden uittesten op de sprinkhanen. In 2000 werden al 30.000 eenden gebruikt in de strijd tegen de insecten.

De Pakistaanse overheid heeft de inwoners opgeroepen om de plaag ook te bestrijden door de sprinkhanen op te eten. “Barbecue ze of maak er een curry van.”

China helpt Pakistan deels uit eigenbelang, omdat het land de sprinkhanen graag buiten de grenzen wil houden.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hans Torbeyns

  Met wat zullen ze hierna de eendenplaag bestrijden?

 • Ria Van Looy

  fantastisch idee , direct doen !!

 • Jules Vermeers

  Een natuurlijk evenwicht maken kan werken maar pas op als de mens de natuur wil bedwingen maar in ieder geval beter dan vergift rond gooien.

 • Gerard Braeckmans

  Waarom moeten ze dat eerst nog eens gaan testen als ze dat in 2000 al gedaan hebben?

 • Bart Schellens

  Zeer goed van China. Een plaag komt door gebrek aan natuurlijke vijand. De natuur een beetje helpen is veel beter dan met vergif ofzo te sproeien. Beste is meerdere verschillende predatoren uitzetten die nu al ter plaatse voorkomen zodat er achteraf geen eendenplaag ontstaat ofzo ☺