China waarschuwt betogers Hongkong: "Wie met vuur speelt, zal door vuur vergaan”

Bij de betogingen van maandag werden onder meer Molotov-cocktails naar de politie gegooid.
CAMPUS TV, HKUSU via REUTERS Bij de betogingen van maandag werden onder meer Molotov-cocktails naar de politie gegooid.
"Wie met vuur speelt, zal door vuur vergaan", zo heeft een hoge functionaris van de Chinese regering vandaag gewaarschuwd aan het adres van de betogers in Hongkong die sinds twee maanden het communistische bewind in Peking tarten.

“Onderschat nooit de vastberadenheid en immense macht van de centrale regering”, zei de woordvoerder van het bureau van Hongkongse zaken, Yang Guang, op een persconferentie in Peking na een algemene staking in de voormalige Britse kolonie en een nieuwe betoging die in geweld uitmondde.

Het is de sterkste waarschuwing van Peking sinds de betogingen begin juni op gang kwamen door een wetsontwerp dat uitleveringen aan de rest van China toestaat. Het wetsontwerp werd ingetrokken, maar de manifestaties duren voort en gaan met steeds meer geweld gepaard. De manifestanten eisen dat de wet definitief wordt begraven en dat de leider van Hongkong, Carrie Lam, die door het communistische bewind gesteund wordt, opstapt.

148 arrestaties

“Het moet heel duidelijk zijn voor de kleine groep van gewelddadige criminelen zonder scrupules en voor de walgelijke krachten die zich achter hen verbergen: wie met vuur speelt, zal door vuur vergaan”, benadrukte Yang. “Uiteindelijk zullen ze worden gestraft.” Yang herhaalde dat Peking Lam en de Hongkongse politie steunt in hun optreden tegen de betogingen.

De politie van Hongkong meldde dinsdag dat 148 mensen waren opgepakt bij de betogingen van maandag. “Bij de operatie van gisteren arresteerde de politie 148 mensen, met name 95 mannen en 53 vrouwen van 13 tot 63 jaar oud”, zei een hoge politieofficier. 

Eerste persconferentie

Drie leden van de prodemocratiebeweging van Hongkong hebben gemaskerd, een persconferentie gegeven om, zo zeiden ze, het monopolie van de communicatie niet aan het stadsbestuur te laten, dat op de lijn van Peking zit. Het was de eerste keer dat leden van de protestbeweging zo’n formele persconferentie gaven.

De twee jongemannen en jonge vrouw in zwart T-shirt en met gele bouwvakkershelm lazen verklaringen voor in het Engels en Kantonees. Ze zeiden dat ze “namens en voor het volk spraken”. “We roepen de regering op de macht terug te geven aan het volk en in te gaan op de vragen van de burgers van Hongkong.”

Het geweld van de ordediensten getuigt volgens hen van een “totaal verlies van zelfdiscipline” en van “onbekwaamheid”. “Het streven naar democratie, vrijheid en gelijkheid is voor elke burger een onvervreemdbaar recht. We roepen de regering op dit recht niet uit te roeien.” 

Bekijk ookGrimmig protest in Hongkong: betogers gooien met paraplu’s, politie antwoordt met pepperspray
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johanneke li

  ze geven china enkel nog meer reden om hongkong haar aparte status af te nemen en in te grijpen, in ieder geval lijkt het mij duidelijk dat van bij de overdracht een inlijving bij de rest van china enkel een kwestie van tijd was. een illusie om te denken dat ze op hun eilandje konden blijven.

 • Walter Wouters

  China heeft één van de grootste legers in wereld. Met meer dan één miljoen militairen kan ze gemakkelijk de NAVO verslaan. Hier wordt sterk geïnvesteerd in nucleaire raketten en supersnelle vliegtuiden die voor de radar onzichtbaar zijn. ze zullen hun troepen sturen naar Hong Kong en er zullen velen doden en gekwetsten vallen. Indien er dan nog Britse burgers bij betrokken zijn; stormen we af naar WO III en het is gedaan met de besparingen op defensie.....

 • Flor De Preter

  Het is te vrezen dat China weldra zal ingrijpen. En het is evenzeer te vrezen dat het wereldwijd bij verbaal protest zal blijven. Iedere staat heeft wel zijn eigen reden om het machtige China niet voor het hoofd te stoten. En de inwoners van Hong Kong zullen het gelag betalen.

 • Danny Maenhaut

  De Britten wisten reeds op voorhand hoe het zou (zal) aflopen. Hong Kong komt onder het communistisch regime van Peking, en zal daar zwaar voor betalen. Vrijheid aan banden, en al hun verworvenheden dada !!! Dit was dus ook een harde Brexit ! Jammer voor de "vrijheid" in de wereld.

 • Jef Heffens

  China is een harde en onverbiddelijk dictactuur vergelijkbaar met Stalin, Hitler, Pol Pot, .... Ze hebben hun eigen methode om minderheden uit te roeien en om hun wreedheden in stilte uit te voeren ze noemen dat Chinees Socialisme.