China: "VS zijn grootste handelsoorlog van economische geschiedenis begonnen"

Donald Trump.
AFP Donald Trump.
Met de inwerkingtreding vandaag van de Amerikaanse invoerheffingen op Chinese producten is Washington "de grootste handelsoorlog van de economische geschiedenis begonnen". Dat laat het Chinese ministerie van Handel weten in een communiqué

Sinds 6.01 uur Belgische tijd (middernacht in Washington) gelden heffingen van 25 procent op de invoer van Chinese producten, goed voor een bedrag van 34 miljard dollar (29 miljard euro). Het is het eerste schot in een handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld. China liet al weten "verplicht te zijn tot een noodzakelijke tegenaanval".

De Chinese maatregelen tegen de "oneerlijke" Amerikaanse invoerheffingen zijn inmiddels eveneens in voege getreden. Op de vraag hoeveel Amerikaanse producten getroffen worden en over welke producten het gaat, gaf woordvoerder Lu Kang geen antwoord. 

Volgens de staatskrant China Daily zouden extra heffingen ingevoerd worden op 545 producten, ter waarde van 34 miljard dollar (29 miljard euro), op onder meer landbouwproducten, voertuigen en aquatische producten.

De Chinese president Xi Jinping.
EPA De Chinese president Xi Jinping.

De woordvoerder liet nog weten dat "hegemonische acties rond handel van beide kanten niet succesvol zullen zijn". Er kwam geen duidelijk antwoord op de vraag of China en de VS een gesprek zullen aangaan over het handelsdispuut. 

"De Verenigde Staten hebben de regels van de Wereldhandelsorganisatie geschonden", klinkt het verder nog. De handelsoorlog die Washington begon zal de internationale waardeketen schaden, de markten doen opschrikken en de wereldwijde economische groei in moeilijkheden brengen, aldus Peking.

De Chinezen gaan nu de Wereldhandelsorganisatie op de hoogte brengen van deze "situatie" en met andere landen samenwerken om vrijhandel en het multilaterale systeem te bewaken. 

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde de heffingen aan op 15 juni. Hij wil in totaal 50 miljard dollar aan Chinese goederen extra belasten: 34 miljard dollar vanaf vandaag en nog eens 16 miljard dollar op een later tijdstip. Enkele uren voor de inwerkingtreding zei Trump dat de tweede golf van invoerheffingen voor over twee weken zou zijn. De heffingen zijn volgens Trump een reactie op de diefstal van Amerikaanse intellectuele eigendom. De spanningen tussen de twee grootste economieën leken lange tijd tot bekvechten beperkt te blijven, maar nu is het menens.

REUTERS

China kondigde al tegenmaatregelen aan van "eenzelfde schaal, eenzelfde intensiteit". "De VS hebben deze handelsoorlog veroorzaakt", aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel. "China is gedwongen terug te slaan. China laat zich niet provoceren." 

Vorige maand had Peking al laten weten dat het ook 25 procent zou heffen op dezelfde producten. 

Waarop Trump alweer dreigde met nog meer invoerheffingen van 10 procent op Chinese producten, met een waarde van 200 miljard dollar. Als het zover komt, zou ongeveer de helft van alle Chinese uitvoer naar de VS getroffen zijn. "En na de 200 miljard richten we ons op de invoer ter waarde van 300 miljard."

Ook de Canadese, Mexicaanse en Europese invoer van staal (25 procent) en aluminium (10 procent) worden sinds kort extra belast.

AFP

"Contraproductief", luidt dan weer het verdict van de Amerikaanse ondernemingen in China over de Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen. "Er zijn geen winnaars bij een handelsoorlog", zegt de voorzitter van de Amerikaanse kamer van koophandel in China (AmCham), William Zarit, nu de invoerheffingen op Chinese producten van kracht geworden zijn.

Er gelden heffingen van 25 procent op de invoer van Chinese producten, goed voor een bedrag van 34 miljard dollar (29 miljard euro). Het is het eerste schot in een handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld. China liet intussen al weten "verplicht te zijn tot een noodzakelijke tegenaanval" op de tarieven van Amerikaans president Donald Trump. Volgens AmCham zullen dergelijke importheffingen nefast zijn voor China, de VS en ook alle andere landen.

Het 900-tal ondernemingen van AmCham in China ondervindt enerzijds hinder van oneerlijke concurrentie in China, maar de spanningen tussen China en de VS "zullen hun activiteiten negatief beïnvloeden". AmCham roept de twee regeringen op opnieuw rond de onderhandelingstafel te gaan zitten, om tot een eerlijke en gelijke behandeling van elkaars bedrijven te komen.
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Je creëert geen werk met invoerheffingen. Men ondermijnt enkel de koopkracht en de invoer. En dat heeft dan ook een negatieve weerslag op de staatsinkomsten. Bovendien vermindert de koopkracht van de buitenlandse handelspartners waardoor je ook een negatieve weerslag krijgt op je eigen uitvoer. Er worden hier geen iPhones, digitale camera's of laptops gebouwd omdat er invoerheffingen op komen. Er worden er enkel minder gekocht.

 • nand nuyts

  De VS willen altijd oorlog voeren en overal.

 • Hubert Szemkus

  Het resultaat is nu reeds duidelijk, de Westerse wereld en Europa in het bijzonder zal het kind van de rekening zijn , met speciale dank aan een malloot in de USA!!!

 • Bernaerts Diane

  Op deze foto toont Trump hoeveel hersencellen hij heeft!

 • Chris Devlaeminck

  Trump weet wat hij doet.