China veroordeelt Chinees-Zweedse boekhandelaar tot tien jaar cel

Borden met de in 2016 nog vermiste boekverkoper Lee Bo (links) en zijn collega Gui Minhai (rechts) die nu veroordeeld is tot een gevangenisstraf van tien jaar. Archiefbeeld.
AFP Borden met de in 2016 nog vermiste boekverkoper Lee Bo (links) en zijn collega Gui Minhai (rechts) die nu veroordeeld is tot een gevangenisstraf van tien jaar. Archiefbeeld.
Een Chinese rechtbank in de provincie Zhejiang heeft de Chinees-Zweedse boekhandelaar Gui Minhai veroordeeld tot tien jaar cel voor het “illegaal voorzien van inlichtingen in het buitenland”. Stockholm heeft deze ochtend al om de vrijlating van de man gevraagd. “We vragen de vrijlating van Gui Minhai zodat hij herenigd kan worden met zijn dochter en familie”, zei minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde aan de Zweedse radio.

De 55-jarige Zweed is een van de vijf boekhandelaren in Hongkong die politiek gevoelige boeken over China publiceerde en verkocht. De vijf verdwenen in 2015 onder vreemde omstandigheden, nadien doken ze opnieuw op in China. Iedereen behalve Gui is weer op vrije voeten.

Verder verliest de ondernemer vijf jaar lang ook zijn politieke rechten. Volgens de rechter pleitte Gui schuldig en zal hij niet in beroep gaan tegen zijn veroordeling. “We hebben niet gezien waarvoor hij werd aangeklaagd, en konden hem geen consulaire hulp aanbieden”, zei de Zweedse minister. “We hadden geen toegang tot het proces.” De minister beklemtoonde ook dat de man nog altijd een Zweeds staatsburger is.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dat de rechten en belangen van Minhai “volledig gewaarborgd” zijn. Op de vraag of Zweedse diplomaten toegang tot de veroordeelde boekverkoper krijgen, kwam een ontkennend antwoord. Die bezoeken zijn uitgesteld vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus, aldus het departement.