China veroordeelt Amerikaanse bemoeienis met Hongkong

Politieagenten arresteren demonstranten en studenten die de Polytechnische universiteit van Hongkong, die door de politie belegerd wordt, probeerden te ontvluchten.
AFP Politieagenten arresteren demonstranten en studenten die de Polytechnische universiteit van Hongkong, die door de politie belegerd wordt, probeerden te ontvluchten.
China heeft felle kritiek geuit op de Amerikaanse Senaat, die eerder vandaag een wetsvoorstel aannam dat is gericht op het beschermen van de mensenrechten in Hongkong. China veroordeelde die beslissing en liet weten stappen te zullen ondernemen om zijn soevereiniteit en veiligheid te beschermen.

De demarche komt er op een gevoelig moment in de handelsbesprekingen tussen Washington en Peking en zet nog meer druk op de relaties tussen beide landen.

De wet voorziet in sancties tegen Chinese ambtenaren “die verantwoordelijk zijn voor het ondermijnen van fundamentele vrijheden” in de stad. Daarnaast komt er een jaarlijkse evaluatie om te bekijken of Hongkong voldoende autonoom is van Peking om zijn speciale status te behouden voor handel met de Verenigde Staten.

Ook een ander wetsvoorstel dat de export van onder andere traangas, rubberen kogels, waterkanonnen en handboeien aan de politie van Hongkong verbiedt, kreeg groen licht van het hogerhuis.

Hongkong is een semi-autonome regio van China, waar al maanden manifestaties plaatsvinden om de eis voor democratische hervormingen kracht bij te zetten.

Politieagenten omsingelen de campus van de Polytechnische Universiteit in Hongkong.
REUTERS Politieagenten omsingelen de campus van de Polytechnische Universiteit in Hongkong.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRANK WILLEMS

  De enige die zich zou kunnen moeien is de UK omdat de regels van overdracht niet zijn gevolgd .Maar de Chinezen weten ook dat de UK op dit ogenblik zeer zwak staat .

 • Jo Bosman

  Ronny Biesen en Frans Peeters. Zonder Amerikaanse bemoeienissen was u nu een slaaf. U weet niet goed wat er in China aan de hand is. De mensen in Hong Kong vechten voor hun vrijheden en elke hulp van wie dan ook is daarbij welkom.

 • Desire VD Goede

  Over gans Azie wordt de actie van de VS door de man op straat op applaus onthaald. Hier hebben de ronnies en de fransen een andere mening.

 • Jurgen Latet

  Wij moeten ons daar allemaal zorgen om maken konsentratie kampen van waar kennen wij dat ook al weer of gaan we de oogen weer sluiten of gaan we alles wat uit China komt aan de keting leggen dan gaat hier heelvzel werk zijn of we kunnen ook naar zuid America uit wijken en ook nog dit alle te goed van dat land bevriezen en allemaal uitwijzen wie gaat hier verantwoordelijk voor gesteld worden wr 2 is hier al even voor bij niet heren politiekers daar in China denk er aan bij de volgende verkiezinge

 • Frans Peeters

  Wat is de VS toch goed in bemoeienissen en regeltjes