China verbiedt erotisch bananen eten op internet

YouTube
Chinese livestreamers die graag hun eetgewoonten aan fans tonen, wat in het land niet ongebruikelijk is, kunnen het fruit voortaan maar beter laten liggen. Chinese livestreamingplatforms mogen geen filmpjes meer uitzenden waarin bananen op erotische wijze worden geconsumeerd. Dat meldt de Chinese omroep CCTV.

Vorig jaar kondigde president Xi Jinping aan dat hij "beschaafd gedrag" op het toch al zwaar gecontroleerde internet wilde gaan promoten met een digitale opschoonbeurt van "vulgaire" materie. 

Filmpjes waarin jonge vrouwen op een verleidelijke manier een banaan soldaat maken moeten er volgens CCTV nu als eerste aan geloven. Populaire livestreamingplatforms zoals Douyu, Panda.tv en YY zijn al gevraagd om de bezem door hun collectie te halen en nieuwe output waarin ongeoorloofd fruit figureert te weren.

Ook minirokjes en weinig verhullende topjes mogen niet meer, en de populaire 29-jarige livestreamingster Papi Jiang is aangesproken op haar grove taalgebruik. 

De live-streamingindustrie in China groeit razendsnel en blijkt lastig te reguleren voor de overheid. Volgens de krant China Daily zijn er meer dan 100 platforms waarop jonge Chinezen zichzelf al tekenend, dansend, kokend, zingend of etend filmen en daarmee een enorm publiek bereiken. Het grootste platform, YY, zegt meer dan 120 miljoen actieve gebruikers te hebben en daarmee honderden miljoenen binnen te halen. 

Op de in China verboden Facebookpagina van CCTV wordt geamuseerd gereageerd op het verbod, waarvan een lezer zich afvraagt of het ook voor komkommers zal gaan gelden.