China trekt perskaart in van drie journalisten ‘Wall Street Journal’ na kritisch stuk over coronavirus

AFP
China heeft de accreditatie en de perskaart ingetrokken van drie journalisten van de ‘Wall Street Journal’. Dat heeft de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. Aanleiding is een opiniebijdrage in de krant die in het verkeerde keelgat schoot bij de Chinese autoriteiten. Nu de journalisten hun perskaart kwijt zijn, vervalt ook de basis voor hun visum en hun verblijfsvergunning in China.

Begin februari verscheen in de ‘Wall Street Journal’ een bijdrage van columnist en professor Walter Russell Mead. Die ging over de omgang met het nieuwe coronavirus en had als titel: "China is de 'echte zieke man' van Azië." 

Volgens Peking getuigde de bijdrage van "raciale discriminatie". China vroeg excuses, maar kreeg die niet.
Eerder was bekend geworden dat de Verenigde Staten vijf Chinese mediakanalen voortaan beschouwen als staatsbedrijven. Dat betekent dat ze zich net als buitenlandse diplomatieke missies moeten registreren bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt die nieuwe regels "onaanvaardbaar". "De Verenigde Staten hebben altijd opgeschept met hun persvrijheid. Maar hier mengen ze zich in de goede werking van de Chinese media in de VS en belemmeren ze hun werk", aldus Geng Shuang.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Verdoodt

  Media wordt vaak misbruikt dezer dagen en zeker tussen Amerika en China. Regels en zeker wat respect en medeleven zijn zeker belangrijk nu in China. Dit is niet meer om te lachen of slagen onder de gordel. #Groten uit Shenzhen-China

 • Danny Holdensrath

  Stem pvda, dan wordt dat hier ook zo.

 • Frans Peeters

  Hier draait alles om, voor VS moet China bad news zijn

 • Piet Fluwijn

  De objectiviteit van de Westerse pers inzake berichtgeving over China is inderdaad ver te zoeken.